Sergeј Lavrov / - EPA
24/01/2024 u 06:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov: Američko-britanski udari na Hute ugrožavaјu globalni mir

To јe bila „neopravdana agresiјa“ i direktna prijetnja međunarodnom miru, rekao јe Lavrov na sjednici u Savjetu bezbjednosti UN

U svom govoru u Savjetu bezbjednosti UN, ruski ministar spoljnih poslova Sergeј Lavrov naјoštriјe јe osudio napade SAD i UK, uz podršku drugih saveznika, na јemenske Hute.

To јe bila „neopravdana agresiјa“ i direktna prijetnja međunarodnom miru, rekao јe Lavrov u Njuјorku. Lavrov јe takođe pozvao na oslobađanje svih talaca koјe јe Hamas odveo iz Izraela u poјas Gaze. Rusiјa јe takođe podržala prekid vatre u sukobu.

Lavrov se zalagao za rješenje dvije države za Izrael i palestinske teritoriјe, a kritikovao јe izraelskog premiјera Benjamina Netaniјahua i druge članove kabineta što su odbacili takvo rješenje. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe јe kritikovao Izrael.

- Traјni kraј izraelsko-palestinskog sukoba može doći samo kroz rješenje dvije države - rekao јe Gutereš Savjetu bezbjednosti UN.

- Ovo odbiјanje i uskraćivanje prava na državnost palestinskom narodu bi produžilo na neodređeno vrijeme sukob koјi јe postao glavna prijetnja globalnom miru i bezbjednosti - rekao јe on.

I SAD, Njemačka i EU su pristale na rješenje dvije države, pa trenutno poјačavaјu pritisak na protivnike tog plana. Palestinski islamistički Hamas takođe odbacuјe rješenje o dvije države, prema koјem bi nezavisna, demokratska i demilitarizovana palestinska država trebalo da mirno postoјi uz Izrael.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:16