Дмитриј Медведев / - интернет
11/09/2021 u 13:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медведев: САД признале крах своjе стратегиjе

Медведев jе примиjетио да jе амерички предсjедник Џо Баjден казао да повлачење воjске не значи само краj кампање у Авганистану него и краj ере "великих воjних операциjа с циљем преуређивања других држава"

Америка jе одласком из Авганистана отворено признала крах стратегиjе чиjи jе циљ био успостављање свеобухватног воjно-политичког присуства, оциjенио jе замjеник предсjедника руског Савjета за безбjедност Дмитриj Медведев.

– Покушаваjући да спасе своjу репутациjу и ауторитет НАТО-а у цjелини, америчка администрациjа jе одбила да призна пораз и умjесто тога почела jе да се служи формулом „нас не истjеруjу, сами одлазимо – навео jе Медведев у ауторском чланку за Газета.ру, јавља агенција Мина.

Медведев jе примиjетио да jе амерички предсjедник  Џо Баjден казао да повлачење воjске не значи само краj кампање у Авганистану него и краj ере "великих воjних операциjа с циљем преуређивања других држава".

– Његове риjечи суштински значе отворено признање Вашингтона да jе њихова стратегиjа успостављања свеобухватног воjно-политичког присуства доживjела крах – навео jе Медведев.

Он упозорава и на нову мигрантску кризу за Русиjу и земље Централне Азиjе због ситуациjе у Авганистану.

– Авганистанци чине jедну од наjвећих групациjа избjеглица коjе спас траже у Европи. Нови талас мигрантске кризе приjети и Русиjи и земљама Централне Азиjе – истиче Медведев.

Према његовим риjечима, уколико се не предузму мере у циљу осигурања безбjедности последице авганистанског сукоба могле би да се осjете и на териториjи Русиjе и сусjедних држава, при чему се приjе свега ради о мjерама за супротстављање тероризму коjи ни послиjе 20 година ниjе нестао.

Медведев сматра да су последице воjног присуства САД у Авганистану катастрофалне, имаjући у виду да jе Вашингтон уложио 1,5 билиона УСД у ту земљу, а ниjе успио да побиједи тероризам.

У региону, како jе истакао, и сада дjелуjу десетине хиљада екстремиста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:15