Ilustracija / - FREEDOM HOUSE
07/05/2024 u 19:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rusija uvrstila Freedom House na listu nepoželjnih organizacija

Rusko tužilaštvo je označilo nevladinu organizaciju za ljudska prava Freedom House kao nepoželjnu u Rusiji, prenosi ruski servis.

Tužilaštvo je kao obrazloženje navelo da Freedom House “poziva na sveobuhvatnu pomoć ukrajinskoj vojsci, oduzimanje zamrznute ruske imovine u korist Ukrajine, kao i na pojačan pritisak sankcija”, prenosi RSE.

Organizacija Freedom House, čije je sjedište u Vašingtonu, osnovana je 1941.godine, a više od četiri decenije istražuje stanje političkih i građanskih sloboda širom svijeta.

Šef Komisije Državne dume za istragu miješanja u unutrašnje poslove Vasilij Piskarev je početkom marta kazao da će ruske vlasti istražiti pitanje uključivanja Freedom Housea na listu “nepoželjnih”.

EU osudila odluku Rusije da Radio Slobodna Evropa proglasi „nepoželjnom organizacijom“

Piskarev je optužio aktiviste te organizacije “za kampanju diskreditacije izbora u Rusiji” zbog izvještaja te organizacije u kojem je Freedom House nazvao predsjedničke izbore u Rusiji 2024. godine falsifikovanim, podsjeća “Meduza”. Lista nepoželjnih organizacija postoji u Rusiji od 2015.godine, a na njoj je trenutno 160 imena.

Za saradnju sa organizacijama sa ove liste, u Rusiji je predviđena administrativna i krivična odgovornost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:42