Pomračenje sunca / - FOTO: DAN PORTAL
08/04/2024 u 19:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Milioni u Meksiku, SAD i Kanadi gledali pomračenje Sunca

Milioni ljudi duž uskog koridora od Meksika preko SAD do Kanade željno su iščekivali današnje potpuno pomračenje Sunca.

Pretpostavlja se da je to pomračenje s najviše gledalaca u Sjevernoj Americi ikada do sada, jer je bilo vidljivo u gusto naseljenoj oblasti. Uz to je skoro svima u Sjevernoj Americi „garantovano“ barem djelimično pomračenje Sunca.

Na istoku, kod vodopada Nijagare, turisti su, da bi došli do što boljih mjesta, noćili u karavanima i kamperima.

Da pomračenje bude potpuno, kao danas, Mjesec treba da prođe tačno ispred Sunca, potpuno blokirajući svjetlost koja s njega stiže na Zemlju. Tada u području gdje se to vidi nastaje sumrak, a oko Sunca se vidi samo tanak svjetleći prsten njegove atmosfere – „korona“. Iako nije baš mračno kao noću, to je dovoljno da ptice i druge životinje utihnu i da se na nebu umjesto plavetnila nakratko vide poneke jače zvezde, prenosi Nova.rs.

Današnje pomračenje traje na mjestu odakle se posmatra do četiri minuta i 28 sekundi što je skoro dvostruko duže nego prije sedam godina u SAD, jer je Mjesec bliži Zemlji, te je njegova sjenka veća. Naredno potpuno pomračenje Sunca u SAD biće kroz 21 godinu.

Potpuno pomračenje Sunca sjutra vidljivo u Njujorku: Fenomen će trajati duže od četiri minuta

Pomračenje – Mjesečeva senka na Zemlji će se danas pet sati premještati s Tihog okeana do Mazatlana u Meksiku, zatim do Teksasa, Oklahome, Arkanzasa i 12 drugih američkih država na Srednjem zapadu, Srednjem Atlantiku i Nove Engleske, pa do Kanade. Poslednja stanica biće Njufaundlend, a pomračenja se završava u sjevernom Atlantiku.

Za gledanje pomračenje je potrebna zaštita očiju odgovarajućim zamračenim naočarima s filterima za gledanje u Sunce, a kada se ono potpuno izgubi iz vidokruga tokom pomračenja, koronu je moguće nakratko pogledati i kroz dobro zagaravljeno parče stakla.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:42