/ - Arhiva
12/02/2024 u 15:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MMF: Rat Izraela i Hamasa i napadi kod Jemena prijete svjetskoj privredi

Konferencija UN za trgovinu i razvoj (Unctad) je krajem januara upozorila da je obim teretnog saobraćaja kroz Suecki kanal opao za više od 40 odsto u prethodna dva mjeseca

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva je danas upozorila da svjetsku privredu ugrožavaju rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i napadi pobunjenika Hutija na brodove kod Jemena koji štete prometu kroz Suecki kanal.

Rat u Pojasu Gaze je naštetio privredi na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, rekla je Georgijeva na Svjetskom samitu vlada 2024 u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Najviše strahujem zbog trajanja tog sukoba, jer ako se nastavi postoji rizik većeg prelivanja - rekla je ona na godišnjem skupu koji do srijede u Emiratima okuplja poslovni i politički svet.

Konferencija UN za trgovinu i razvoj (Unctad) je krajem januara upozorila da je obim teretnog saobraćaja kroz Suecki kanal opao za više od 40 odsto u prethodna dva mjeseca.

Ukoliko se prošire neprijateljstva, to bi "moglo da bude problematičnije za cijeli svijet", rekla je Georgijeva.

Dok traje rat Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze rastu strahovanja od regionalne eskalacije tog sukoba Izraela kojeg podržavaju SAD i grupa bliskih Iranu koje u Libiji, Siriji, Iraku i Jemenu.

Predsjednik Svjetske banke Adžej Banga je rekao da su ratovi u Gazi i Ukrajini i napadi u Crvenom moru među najvećim izazovima o kojima treba misliti kada se govori o svjetskim ekonomskim prognozama.

- Kada dodate te promjenljive na to što se već pokazuje da će vjerovatno biti najniža stopa rasta u posljednjih 55 godina, to mora pažljivo da se prati - rekao je šef svjetske Banke na sastanku u Dubaiju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:04