/ FOTO YOUTUBE ENTREPRENEUR ME
29/06/2022 u 08:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najbogatiji svjetski kriptomilijarder izgubio preko 80 milijardi dolara

Binance je kupcima obećavao da ovaj stabilni koin daje godišnji povrat od gotovo 20 odsto

Još u januaru Changpeng Zhao bio je najbogatiji kriptomilijarder. U kratkom periodu njegova neto vrijednost pala je sa vrijednošću bitkoina, s 96 milijardi dolara na 11, prema Bloombergovu indeksu milijardera. Uprkos tome, njegova kompanija Binance ostaje najveća svjetska berza kriptovaluta na čijim se stranicama dnevno vrši transakcija više od 50 milijardi dolara.

Zhao (45), poznatiji pod inicijalima CZ, zarađuje novac bez obzira na to kupuju li ili prodaju njegovi kupci. Binance je početkom godine pozvao svoje kupce da ulažu u token imena TerraUSD, vrstu kriptovalute koja djeluje poput štednog računa i obećava da će uvijek vrediti jedan dolar, piše Blic.

Binance je kupcima obećavao da ovaj stabilni koin daje godišnji povrat od gotovo 20 odsto. No, Terra se nije pokazala ni sigurnom ni unosnom.

Kritičari smatraju da je označila početak kolapsa koji je doveo do pada vrijednosti bitkoina i natjerao kompaniji u industriji da otpuštaju radnike. Vrijednost bitkoina pala je za gotovo 70 odsto u odnosu na svoj vrhunac od gotovo 69.000 dolara u novembru. Trenutna vrijednost cjelokupnog kriptotržišta je nešto ispod jedne milijarde dolara, u poređenju sa tri milijarde dolara u novembru prošle godine, a industrija je taj pad nazvala kriptozimom.

Zhao je 16. maja otkrio opseg Binanceovih vlastitih gubitaka povezanih s Terrom. Udeo kompanije bio je vredan 1,6 milijardi dolara, ali je sada blizu nuli. Zhao je u intervjuu tog dana rekao: ”Nije me baš briga za novac”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:02