/ - PHOTO BY ANDY HOLMES ON UNSPLASH BROD, RAT, ILUSTRACIJA
10/10/2023 u 19:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najmoćniji ratni brod ide ka Izraelu: Amerika spremila paket pomoći

U pozivu, Bajden je „razgovarao o uzimanju talaca od strane Hamasovih terorista, uključujući čitave porodice, starce i malu djecu“

Nekoliko sati nakon smrtonosnog napada Hamasa u Izraelu, američki predsjednik Džozef Bajden obećao je „čvrstu i nepokolebljivu“ podršku svom najbližem savezniku na Bliskom istoku, prenosi Nova.rs.

Vašington, koji pruža oko tri milijarde dolara godišnje vojne pomoći Izraelu, naredio je kretanje vojnih brodova i aviona bliže Izraelu u znak podrške nakon subotnjeg napada palestinske oružane grupe.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin rekao je da je naredio nosač aviona Džerald R. Ford i pet krstarica i razarača sa navođenim raketama, koji se već nalaze u Sredozemnom moru, krenu ka istočnom djelu mora, u blizini Izraela. Zvaničnici su rekli da su brodovi na putu, ali da će trebati nekoliko dana da stignu.

Ostin je takođe rekao da Sjedinjene Države povećavaju broj borbenih aviona i jurišnih aviona Vazduhoplovstva u regionu kako bi „pojačale regionalne napore za odvraćanje“.

Pomoć „podvlači čvrstu podršku Sjedinjenih Država Izraelskim odbrambenim snagama i izraelskom narodu“, naveo je Ostin u saopštenju.

Ostinova najava došla je u trenutku kada je predsjednik Bajden uvjerio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u da je vojna pomoć na putu i da će biti još, prenosi Njujork tajms.

Bajdenova administracija je osmislila slanje vojne moći da uvjeri Izraelce u posvećenost Sjedinjenih Država njihovoj bezbjednosti i da pokaže protivljenje Hamasu i drugim protivnicima Izraela u regionu.

Do toga dolazi uprkos višemjesečnim tenzijama između Bajdena i Netanjahua zbog neslaganja oko nastojanja premijera Izraela da sprovede reforme pravosuđa za koje mnogi Izraelci kažu da su nedemokratske.

U pozivu, Bajden je „razgovarao o uzimanju talaca od strane Hamasovih terorista, uključujući čitave porodice, starce i malu djecu“.

Zvaničnici Pentagona rekli su da raspoređivanje dodatnih snaga treba da odvrati Iran, Siriju i bilo koju zemlju ili militantnu grupu od pridruživanja sukobu, kao i da obezbedi dovoljno brodova, ratnih aviona i drugog naoružanja za zaštitu Amerikanaca i američkih interesa u regionu.

General Majkl E. Kurila, šef Centralne komande vojske, naveo je u saopštenju da njegove snage „čvrsto stoje uz izraelske i regionalne partnere u rešavanju rizika bilo koje strane koja želi da proširi sukob“.

Američki državni sekretar Antoni Blinken nazvao je napad Hamasa „masovnim terorističkim napadom“ u intervjuu za ABC News.

- Odmah smo podržali naše izraelske partnere i saveznike. Predsjednik Džozef Bajden je razgovarao sa premijerom Benjaminom Netanjahuom kako bi ga uverio u našu punu podršku -  dodao je on.

Brodovi mornarice:

Nosač aviona USS Džerald R. Ford biće premješten u istočni Mediteran zajedno sa svojim pratećim ratnim brodovima.

USS Ford je najnapredniji nosač aviona američke mornarice, pored toga što je jedan od najvećih na svijetu. Na nosaču se nalazi krstarica navođenih raketa i četiri razarača vođenih raketa.

USS Džerald R. Ford je takođe i najskuplji ratni brod ikada sagrađen. Koštao je 12.9 milijardi dolara. Gradnja broda je počela 2007. godine, a na izgradnji moćnog nosača radilo je više od 5000 ljudi.

Može ponjeti 75 aviona i 4660 ljudi. Dostiže brzinu od 55 km/h, a svakih šest minuta sa njega može poletjeti jedan avion, što teoretski omogućuje čak 220 vazdušnih napada dnevno. Ponos američke mornarice dugačak je više od 330 metara, a visok 76 metara. Nazvan je po 38. predsedniku SAD-a Fordu.

SAD dodatno šalju USS Normandi, raketnu krstaricu sa navođenim raketama naoružanu pomorskim topovima i razarače USS Tomas Hudner, USS Ramadž, USS Karnei i USS Ruzvelt.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je rekao da SAD pojačavaju vazduhoplovstvo sa F-35, najnaprednijim borbenim avionom na svijetu, zajedno sa eskadrilama borbenih aviona F-15, F-16 i A-10.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je i da će SAD obezbijediti municiju Izraelu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:14