ЗАПАЉЕН АУТОМОБИЛ У КАЗАХСТАНУ / - ФОТО: ПРИНТСКРИН
04/01/2022 u 22:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Насиље и запаљена возила на улицама широм Казахстана због поскупљења гаса

Протести, који су почели за викенд, данас су постали и насилни. Једна група демонстраната пробала је да упадне у канцеларије градоначелника највећег града у Казахстану а дошло је и до више сукоба са полицијом

Хиљаде демонстраната широм Казахстана већ три дана заредом простестују против поскупљења гаса, тачније против укидања ограничења цијене горива. Протести су данас постали насилни и једна група покушала је да упадне у канцеларију градоначелника у највећем граду у држави.

Протести против наглог поскупљења течног нафтног гаса, који многи Казахстанци користе као гориво, почели су 2. јануара у граду Жанаозен на уљем-богатом западу државе.

Казахстанска полиција до сада је привела најмање 20 демонстраната а, како пише Ал Џазира, постоје пријаве да су власти у неким областима искључиле интернет, блокирале сајтове за вијести и притвориле новинаре који су извјештавали са протеста, преноси Нова.рс.

Демонстранти су првенствено захтјевали да се цијена течног нафтног гаса преполови и врати на ниво на ком је била прошле године у ово вријеме. Међутим, ови протести — једни од ријетких у Казахстану — брзо су се прошили и на друге градове. А проширили су се и захтјеви протестаната, који сада укључују и смјену власти.

Протести, који су почели за викенд, данас су постали и насилни. Једна група демонстраната пробала је да упадне у канцеларије градоначелника највећег града у Казахстану а дошло је и до више сукоба са полицијом, као и паљења многих аутомобила. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:48