/ - РТРС
23/01/2023 u 16:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nema popuštanja zahtjevima sindikata, francuska vlada usvojila reformu penzija

Ministar za rad Olivije Diso izjavio je posle sastanka da neće biti pomjeranja starosne granice za odlazak u penziju i da će ostati kao u predloženoj reformi, odlazak sa 64 godine

Francuska vlada usvojila je na sastanku Savjeta ministara reformu penzija, pokazujući riješenost da ide do kraja bez popuštanja prema zahtjevima sindikata, koji namjeravaju da nastave proteste i štrajkove protiv vodećeg projekta predsjednika Emanuela Makrona.

Ministar za rad Olivije Diso izjavio je posle sastanka da neće biti pomjeranja starosne granice za odlazak u penziju i da će ostati kao u predloženoj reformi, odlazak sa 64 godine.

Sindikati i dio opozicije najviše osporovaju tu zakonsku starosnu granicu, koja je do sada bila 62 godine.

Posle prvog dana štrajka i protesta širom Francuske održanog u četvrtak, kada se okupilo između jedan i dva miliona ljudi, vlasti pokušavaju da minimiziraju proteste, već navode da se drže plana. Francuska vlada se nada da će rasprava u parlamentu biti brza i da bi reforma mogla da stupi na snagu već narednog ljeta.

Naredno veliko okupljanje Francuza protiv reforme zakazano je za 31. januar.

Francuska je jedna od evropskih zemalja u kojoj je zakonska starosna granica za odlazak u penziju najniža, a da penzijski sistemi nisu potpuno uporedivi. U Njemačkoj, Belgiji ili Španiji odlazak u penziju je sa 65 godina, a sa 67 u Danskoj. To pomjeranje starosne granice nije popularno u stanovništvu, jer se prema anketama, 68 odsto Francuza tome protivi.

Francuska je doživjela niz velikih reformi penzija poslednjih 30 godina kako bi odgovorila na starenje stanovništva i pogoršanje finansijske situacije svojih fondova. Gotovo svaki put kada je najavljeno pomjeranje starosne granice, u Francuskoj su bili protesti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:12