/ - PHOTO BY JOAN GAMELL ON UNSPLASH
20/10/2022 u 09:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka: Zbog navoda o vezama s Rusijom smijenjen šef sajber bezbjednosti

Nazivajući ga „sajber klovnom“, u emisiji „ZDF Magazin Royale“ je ukazano da je Šenbom, dok je vodio najveću vladinu agenciju za sajber bezbjednost, nastavio da održava kontakte s tim savjetom

U jeku pojačanih strahova u Njemačkoj da bi Rusija mogla da napadne ključnu infrastrukturu u zemlji zbog njene podrške Ukrajini, vlada u Berlinu je smijenila šefa službe za sajber bezbjednost poslije navoda da je imao kontakte s ruskim obavještajnim službama, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Smjenjivanje predsjednika Savezne kancelarije za informacionu bezbjednost Arnea Šenboma uslijedilo je nakon što ga je voditelj njemačke satirične televizijske emisije ovog mjeseca optužio da održava indirektne kontakte s ruskim obavještajnim službama preko Savjeta za sajber bezbjednost Njemačke, tijela u čijem osnivanju je pomogao prije jedne decenije, piše Vašington post.

Nazivajući ga „sajber klovnom“, u emisiji „ZDF Magazin Royale“ je ukazano da je Šenbom, dok je vodio najveću vladinu agenciju za sajber bezbjednost, nastavio da održava kontakte s tim savjetom.

To je, kako navodi Vašington post, izazvalo kontroverze zato što je jedan od njenih osnivačkih članova kompanija Proteliona, za koju se tvrdi da je rebrendirani njemački ogranak ruske firme za sajber bezbjednost Infoteks, koju je osnovao bivši agent KGB-a.

Portparolka njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova je rekla da za Šenboma važi „pretpostavka nevinosti“ sve dok detalji ne budu „temeljno i energično istraženi“. Ona je dodala da smjena s pozicije predsednika Savezne kancelarije za informacionu bezbjednost „nije konačna“ i da zavisi od rezultata istrage.

Pošto su se pojavili navodi o ruskim vezama, Savjet za sajber bezbjednost Njemačke saopštio je da je isključio iz članstva Protelion nakon što je saznao za veze te kompanije s ruskim obavještajnim službama.

Skandal Šenbom dolazi u vrijeme pojačanih strahova da bi Rusija mogla da napadne ključnu infrastrukturu u toj zemlji zbog njene podrške Ukrajini, piše Fajnenšl tajms.

Ovog meseca njemačka željeznička mreža je bila žrtva sabotaže koja je nakratko paralisala sve željezničke usluge na sjeveru zemlje.

Šenbom je smijenjen nakon što je njemačka policija pojačala svoj fokus na zaštiti njemačke infrastrukture od napada, ističe Njujork tajms, ukazujući da su bojazni pojačane i poslije prošlomjesečnog napada na gasovod Sjeverni tok od Rusije do Njemačke.

Njemačka je i ranije bila meta ruskih sajber napada, uključujući i jedan usmeren na savezni parlament 2015.

Ruska invazija na Ukrajinu uticala je na promjene u njemačkoj politici, počevši od odvikavanja od ruske energije do veće potrošnje na vojsku, navodi list i dodaje da je parlament ukinuo povlastice bivšem kancelaru Gerhardu Šrederu (Gerhard Schröder) pošto je odbio da prekine veze s ruskom naftnom kompanijom i odrekne se prijateljstva s Putinom.

U emisiji, koja je pokrenula skandal, implicirano je da Protelion, koji se reklamira kao servis za pomoć u zaštiti podataka i mreža svojih klijenata, zapravo čini te podatke ranjivijim na rusko hakovanje.

Iako Šenbom nije direktno povezan s Infoteksom, fokus je bio na zabavi povodom desete godišnjice Njemačkog savjeta za sajber bezbjednost kojoj je Šenbom prisustvovao, dok je vodio njemačku kancelariju za sajber bezbjednost.

Slučaj Šenbom je primjer kako je povećana pažnja nad mrežama poslovnih i ličnih veza između njemačke i ruske elite od kada je Putin naredio invaziju na Ukrajinu, piše Tajms.

Predsjednik Savjeta za sajber bezbjednost Njemačke Hans-Vilhelm Din rekao je da su navodi da bi ruske vlasti mogle da utiču na tu organizaciju „apsurdne“. Međutim, njemačka štampa je ukazala da je Din potpisao sporazum o saradnji između njegove organizacije i njenog ruskog pandama 2019, poslije čega je Šenbom zamolio podređene da izbjegavaju povezanost sa savjetom.

Novinska istraga je 2019. godine otkrila da je predsjednik Din uspostavio kontakte u ruskim obavještajnim krugovima i da je bio dio grupe posmatrača izbora za rusku Dumu 2018.

Ipak, ostaje nejasno u kojoj mjeri je Šenbom stvarno povezan s ruskim obavještajnim službama i njegovi saveznici sugerišu da je Ministarstvo unutrašnjih poslova od njega napravilo „žrtvenog jarca“ da bi prikrilo sopstvene propuste.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:04