Ilustracija / - USPLASH, VODA, ILUSTRACIJA
01/05/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nova analiza otkrila šta će biti sledeća kriza s kojom će se Evropa suočiti

Ključno akumulacijsko jezero koje opslužuje vodom milione Katalonaca gotovo je presušilo

Jedva da je proleće, a više od četvrtine evropskog kontinenta prijeti suša nakon zime s malo kiše i snijega pa se mnoge se zemlje spremaju za ponavljanje prošlogodišnjeg izrazito suvog ljeta, ako ne i goreg, piše Politico. 

Ključno akumulacijsko jezero koje opslužuje vodom milione Katalonaca gotovo je presušilo.

Problem s vodom izazvao je sukobe u Francuskoj, gdje nekoliko sela više ne može opsluživati svoje stanovnike vodom iz slavine.

Vodostaj najveće italijanske rijeke Po već je na nivou na kojoj je bio prošle godine.

Studija u kojoj su korišćeni satelitski podaci potvrdila je ranije ove godine da Evropa još od 2018. pati od teške suše. Sve više temperature onemogućavaju da se Evropa od toga oporavi pa je kontinent zapeo u začaranom krugu u kojem je dostupnost vode sve nesigurnija.

- Prije nekoliko godina rekao bih da imamo dovoljno vode u Evropi. Sada se čini da bismo mogli imati problema, rekao je glavni autor navedene studije Torsten Mayer-Gürr.

Iako bi vlažni vremenski uslovi u nadolazećim nedjeljama mogli obnoviti površinski sloj tla i pomoći poljoprivredi, čak ni kišovito proljeće ne može popraviti tekući deficit podzemnih voda u Evropi, upozoravaju stručnjaci.

Kako se bliži ljeto vlade evropskih zemalja se trude riješiti i sadašnje i buduće nestašice – dok istovremeno pokušavaju smanjiti napetosti koje proizlaze iz nesigurnog snabdevanja vodom.

Suša će, rekao je prošle sedmice španski premijer Pedro Sančez, „biti jedna od središnjih političkih i teritorijalnih rasprava u našoj zemlji u nadolazećim godinama.“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:35