/ - FOTO: KREMLJ
03/10/2022 u 12:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Objavljeni sporazumi - "DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti su državne granice Rusije"

Dokumenta su 30. septembra potpisali u Kremlju predsjednik Rusije Vladimir Putin i lideri regiona

Granice DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, povezane sa teritorijom stranih država, su državne granice Rusije, navodi se u sporazumima o prijemu četiri regiona u sastav Rusije i formiranju novih subjekata.

Dokumenta su 30. septembra potpisali u Kremlju predsjednik Rusije Vladimir Putin i lideri regiona.

U sporazumima se, između ostalog, navodi:
 

- Do 1. januara 2026. godine u sva četiri nova subjekta biće na snazi prelazni period za rešavanje pitanja vojne obaveze i služenja vojnog roka.

- Takođe, do tada treba da budu riješena pitanja integracije novih regiona u ekonomski, finansijski, kreditni i pravni sistem Rusije, kao i u sistem organa vlasti.

- Rusko zakonodavstvo i drugi normativni pravni akti stupaju na snagu u novim regionima od dana njihovog prijema u sastav Rusije.

- Normativni pravni akti Hersonske i Zaporoške oblasti se ne primjenjuju ako su u suprotnosti sa Ustavom Rusije.

- Istovremeno, normativni pravni akti DNR i LNR važe do kraja prelaznog perioda ili usvajanja odgovarajućeg pravnog akta Rusije.

- Vlade DNR i LNR nastaviće sa radom do formiranja novih administracija vršilaca dužnosti šefova republika.

- Vlade Hersonske i Zaporoške oblasti treba da formiraju administracije vršilaca dužnosti gubernatora u skladu sa ruskim zakonom.

Sporazumi se privremeno primjenjuju od datuma potpisivanja, a stupaju na snagu od datuma ratifikacije.

Očekuje se da će se danas održati sjednica Državne dume u cilju ratifikacije sporazuma, dok je za sutra zakazano razmatranje sporazuma u Savjetu federacije.

"Sporazum između Rusije i Zaporoške oblasti o prijemu Zaporoške oblasti u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“, „Sporazum između Rusije i LNR o prijemu LNR u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“, „Sporazum između Rusije i Hersonske oblasti o prijemu Hersonske oblasti u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“, „Sporazum između Rusije i DNR o prijemu DNR u sastav Rusije i formiranju novog subjekta u sastavu Rusije od 30. septembra 2022. godine“ objavljeni su na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:49