/ - PHOTO BY ZBYNEK BURIVAL ON UNSPLASH
13/06/2022 u 09:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Објављено колико је Русија зарадила од нафте и гаса у првих 100 дана рата

Већина фосилних горива послана је у Еуропску унију, а просјечна извозна цијена била је око 60 одсто виша него лани, показало је ново истраживање

Русија је у првих 100 дана рата у Украјини од извоза фосилних горива зарадила 93 милијарде еура, преноси Index.hr.

Већина фосилних горива послана је у Европску унију, а просјечна извозна цијена била је око 60% виша него лани, показало је ново истраживање.

Наиме, према извјештају неовисног Центра за истраживање енергије и чистоћу зрака (ЦРЕА) у Финској, чак 61 одсто извоза руских фосилних горива отишло је у Европску унију за око 57 милијарди еура.

Највеће појединачне земље увознице руских фосилних горива су Кина (12.6 милијарди еура), Њемачка (12.1 милијарди еура) и Италија (7.8 милијарди еура), стоји у извјештају који је објавио АФП.

Највише руских прихода од фосилних горива односи се на сирову нафту (46 милијарди еура), а потом иде гас који Русија извози плиноводима, нафтни деривати, природни плин (ЛНГ) и угљен.

"Француска је постала највећи купац природног плина на свијету" 

Иако је руски извоз фосилних горива пао у мају јер су многе земље и компаније смањиле увоз руских енергената због инвазије на Украјину, глобални раст цијена фосилних горива наставио је пунити руски прорачун па су руски приходи од фосилних горива досегнули рекордне нивое.

Руске цијене фосилних горива за извоз су у просјеку 60% више него лани, стоји у извјештају. Неке земље, попут Кине, Индије, Уједињених Арапских Емирата, повећале су увоз фосилних горива из Русије, наводи се.

-Док ЕУ разматра строже санкције Русији, Француска је повећала свој увоз и постала највећи купац природног гаса на свијету- рекла је аналитичарка CREA-e Лаури Мyллyвирта.

-С обзиром на то да се већина тих купњи не односи на дугорочне уговоре, то значи да је Француска свјесно одлучила користити руске енергенте након инвазије на Украјину - додала је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 21:12