/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
10/12/2023 u 20:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Od početka godine ubijena 94 novinara u svijetu

IFJ, vodeća svjetska organizacija za odbranu prava novinara, navodi da je 68 novinara, od kojih su većina Palestinci, ubijeno izvještavajući o sukobu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, što statistički predstavlja više od jednog medijskog radnika dnevno

Međunarodna federacija novinara (IFJ) saopštila je da su od početka godine ubijena 94 medijska radnika, većina u sukobu Izraela i Hamasa, dok je skoro 400 njih zatvoreno.

IFJ, vodeća svjetska organizacija za odbranu prava novinara, navodi da je 68 novinara, od kojih su većina Palestinci, ubijeno izvještavajući o sukobu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, što statistički predstavlja više od jednog medijskog radnika dnevno i 72 odsto ukupnog broja smrtnih slučajeva u medijima tokom ove godine.

- Rat Izraela i Hamasa je smrtonosniji za novinare od bilo kog drugog pojedinačnog sukoba otkako je IFJ počeo da vodi evidenciju 1990. godine- saopštila je grupa.

Ukrajina ostaje na listi "zemalja opasnih po novinare" skoro dvije godine od početka rata u toj zemlji, gdje su tri medijska radnika ubijena od početka 2023. godine, navodi se u saopštenju IFJ.

U Sjevernoj i Južnoj Americi do sada je ubijeno sedam novinara koji su nastradali tokom istraživanja oružanih grupa ili pronevjera javnih sredstava.

U Africi su zabilježena ubistva četiri medijska radnika, za koje IFJ tvrdi na nisu dovoljno istražena.

Od 393 zatočena novinara, najveći broj se nalazi u Kini i Hongkongu, Mjanmaru, Turskoj, Rusiji i na Krimu, Belorusiji i Egiptu, zaključila je Međunarodna federacija novinara u svom godišnjem izvještaju. 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:40