/ - FOTO: TWITTER/PRINTSCREEN
27/04/2023 u 19:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Optuženi za curenje informacija iz Pentagona govorio o ubistvu

Optužbe su iznesene u sudskim podnescima uoči saslušanja u četvrtak za 21-godišnjeg pripadnika Nacionalne garde Masačusets Vazduhoplovstva, Tešeiru

Stražar američkih vazdušnih snaga, Džek Tešeira, optužen za odavanje visoko povjerljivih vojnih dokumenata držao je arsenal oružja i govorio o "nasilju i ubistvu" na platformi društvenih medija, kažu tužioci u sudskim podnescima.

Optužbe su iznesene u sudskim podnescima uoči saslušanja u četvrtak za 21-godišnjeg pripadnika Nacionalne garde Masačusets Vazduhoplovstva, Tešeiru.

Nova otkrića iz sudskih zapisa podstakla su dodatna pitanja o tome zašto je Tešeira imao tako visoko sigurnosno dopuštenje i pristup nekim od najpovjerljivijih državnih tajni, prenose Nezavisne.

Tužioci su napisali da je Tešeira, koji je posjedovao više oružja, često vodio "detaljne i zabrinjavajuće rasprave o nasilju i ubistvu" na platformi društvenih medija Discord, gdje vlasti kažu da je podijelio dokumente.

U februaru je rekao drugoj osobi da je bio u iskušenju da od kombija napravi "kombi za ubistvo", napisali su tužioci.

Rekli su da možda još uvijek ima materijal koji nije objavljen, a koji bi mogao biti od "ogromne vrijednosti za neprijateljske države koje bi mu mogle ponuditi sigurno utočište i pokušati olakšati njegov bijeg iz Sjedinjenih Država", prenosi "Itv"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:06