/ - FOTO: ILUSTRACIJA
13/01/2024 u 11:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ove godine u svijetu će biti nešto više nezaposlenih

Plate su pale u većini najrazvijenijih zemalja G20. Rastu samo u Kini, Rusiji i Meksiku

Situacija na globalnom tržištu rada ove će se godine lagano pogoršati, posao će tražiti dodatnih dva miliona ljudi, predviđa Međunarodna organizacija rada (ILO).

Brine je stagnacija produktivnosti, još visoka inflacija koja nagriza raspoloživi dohodak stanovništva, kao i sve veća nejednakost među ljudima.

Kako je nedavno izvijestila francuska novinska agencija AFP, ILO je objasnio da je ekonomski oporavak nakon pandemije covida-19 usporen, geopolitičke napetosti produbljene, a uporna inflacija pokrenula je agresivne mjere centralnih banaka, prenosi SEEbiz, javlja Mina biznis.

Prošlogodišnji ekonomski rast biće nešto veći na globalnom nivou nego što se prvobitno predviđalo, tržišta rada po zemljama takođe su se pokazala iznenađujuće otpornima, no realne su plate pale u većini najrazvijenijih zemalja G20. Rastu samo u Kini, Rusiji i Meksiku, navodi ILO.

Globalna stopa nezaposlenosti prošle je godine iznosila 5,1 odsto, što je pad u odnosu na 5,3 odsto godinu prije. Ove će godine, prema prognozi ILO-a, biti 5,2 odsto, a posao će tražiti dodatnih dva miliona ljudi.

U ILO-u ocjenjuju da je stagnacija produktivnosti zabrinjavajuća, a strahuju i od posljedica rastuće nejednakosti među ljudima.

- Bez veće socijalne pravde nikada neće biti održivog oporavka, istaknuo je prvi čovjek ILO-a, Gilbert Houngbo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:35