Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
09/04/2024 u 12:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ovogodišnji mart bio najtopliji u istoriji mjerenja

Prošli mjesec bio je "najtopliji mart" ikada zabilježen na globalnom nivou, prema mjerenjima napravljenim pomoću satelitskog sistema za praćenje Evropske unije (EU) Kopernikus.

Kako prenose agencije, saopšteno je da je prošlomjesečna prosječna temperatura vazduh na površini izmjerena kao 14,14 stepeni.

Navedeno je da je ovo mjerenje bilo 0,73 stepena iznad prosjeka za januar 1991-2020. godine i 0,10 stepeni iznad prethodnog najtoplijeg marta zabilježenog 2020.

Istakli su da je mart ove godine bio najtopliji ako se uzmu mjerenja na globalnom nivou.

Saopšteno je da je globalna prosječna temperatura u posljednjih 12 mjeseci (april 2023. - mart 2024.) bila za 0,70 stepeni Celzijusa iznad prosjeka 1991-2020.

Izvan Evrope, temperature iznad prosjeka zabilježene su i na istoku Sjeverne Amerike, Grenlanda, istočne Rusije, Centralne Amerike, dijelovima Južne Amerike, mnogim dijelovima Afrike, južnoj Australiji i djelovima Antarktika.

- Zaustavljanje zagrijavanja zahtijeva brzo smanjenje emisija gasova staklene bašte - rekla je zamjenica direktora Službe za klimatske promjene Kopernikusa Samanta Burđes.

Skup podataka Copernicusa seže do 1940. godine, a naučnici su ga uporedili sa ostalim relevantnim podacima da bi potvrdili kako je prošli mjesec bio najtopliji mart od predindustrijskog razdoblja, prenosi RSE.

I 2023. bila je najtoplija godina na Zemlji po svjetskim zapisima koji postoje od 1850. godine.

Ekstremni vremenski uslovi i visoke temperature ove godine su globalno izazvale pustoš.

Suša izazvana klimatskim promjenama u području Amazonije u razdoblju od januara do marta je potaknula rekordan broj šumskih požara u Venecueli, a suša u južnoj Africi uništila je usjeve i suočila milione ljudi sa glađu.

Najveći španski glečer mogao bi da se otopi za deset godina

Burges je kazala da podaci o morima i okeanima “nisu ništa manje šokantni”, jer je novi rekord globalne temperature površine okeana postavljen u februaru ponovno premašen u martu.

Naučnici su prošli mjesec upozorili da će zbog zagrijavanja okeana na južnoj hemisferi doći do masovnog izbjeljivanja koralja i da bi ono moglo biti najopasnije u istoriji ove planete.

Primarni uzrok očiglednih vrućina su emisije gasova staklene bašte koje je prouzrokovao čovjek, ističe se u biltenu Copernicusa.

Ostali faktori koji utiču na povećanje temperature su El Niño, prirodna meteorološka pojava povezana sa zagrijavanjem površinskih voda istočnoga ekvatorijalnog Tihog okeana, koji se događao ciklički u razdoblju od tri ili osam godina.

El Niño je dosegao vrhunac u decembru i januaru i sada slabi, što bi moglo pridonijeti da se prekine vrući niz prema kraju godine.

Topliji okeani znače i više vlage u atmosferi. Naučnici upozoravaju da vazduh može da zadrži oko sedam odsto više vodene pare za svaki Celzijusov stepen porasta temperature.

To rezultuje sve nestalnijim vremenskim prilikama, poput jakih vjetrova i obilnih kiša.

“Znamo da će razdoblje u kojem trenutno živimo vjerovatno biti najtoplije u posljednjih 100.000 godina”, rekla je Burges.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 13:06