Papa Franja / - SHUTTERSTOCK
21/03/2024 u 19:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa raščinio biskupa koji je 14 godina seksualno zlostavljao rođaka

Papa Franja raščinio je danas belgijskog biskupa Rožera Vangheluvea koji je priznao da je punih 14 godina seksualno zlostavljao svog nećaka i nikad nije bio kažnjen od strane Vatikana.

Slučaj Vangheluvea koji je biskup Briža je postao simbol nesposobnosti Katoličke crkve u postupanju u slučajevima seksualnog zlostavljanja, prenosi N1.rs.

Njemu ne samo što je bilo dozvoljeno da se tiho povuče sa svog položaja kad je izbio skandal 2010. godine, već je njegov nadređeni kardinal Godfrid Danels snimljen kako zahtjeva od jedne njegove žrtve da svoje zlostavljanje drži u tajnosti sve dok episkop ne ode sa funkcije.

Saopštenje Vatikana u kome se navodi da je Franja rašćinio Vangheluvea dolazi samo par mjeseci prije nego što je zakazana papina posjeta Belgiji, gdje je cio slučaj u međuvremenu postao veliki skandal.

Vangeluve je postao planetarno poznat 2010. godine kada je otkriveno da je preko deceniju seksualno zlostavljao svog nećaka u vrijeme dok je bio najpre sveštenik a kasnije biskup.

Kasnije je priznao da je zlostavljao i drugog nećaka. On je čak pokušavao da umanji svoje zločine opisujući ih kao „malu igru“ koja nije uključivala „grubi seks“.

Dozvoljeno mu je bilo da se penzioniše dvije godine prije uobičajene;starosne granice za odlazak u penziju, ali se nakon toga nikad nije suočio sa bilo kojom drugom kaznom.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:01