Duda / Foto: SPUTNIK/ALEKSEй VITVICKIй
22/11/2022 u 11:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poljski lider neće rat sa Putinom: Krajnje sam oprezan

Ne krivim Ruse, to je rat i mislim da će se strane međusobno optuživati u ovom ratu, kazao je Duda

Poljski predsjednik Andžej Duda kazao je da ne želi rat za Rusijom zbog „raketnog incidenta“ koji se dogodio na teritoriji Poljske.

- Verujte mi, veoma sam oprezan. Ne krivim Ruse, to je rat. Mislim da će se strane međusobno optuživati u ovom ratu. Mislite da mi treba rat sa Rusijom? Ne, ne želim to. Ne želim rat sa Rusijom i krajnje sam oprezan, vjerujte, krajnje oprezan. Sa moje strane, riječ je samo o četvrtom članu, ne govorim o petom članu Povelje NATO-a- rekao je Duda.

Duda je ovo izjavio u razgovoru sa ruskim prankerima Vovanom i Leksusom, koji su se predstavili kao francuski predsjednik Emanuel Makron.

Prema rečima poljskog lidera, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski krivi Moskvu za raketni incident.

- Vladimir krivi Ruse. On kaže da je potpuno siguran da je to bila ruska raketa i da su je Rusi lansirali. Takođe je rekao da nije u pitanju ispaljivanje ukrajinske rakete. Kazao je da imaju dokaze. Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je da će poslati stručnjake radi učestvovanja u istrazi - dodao je Duda.

Takođe, poljski predsjednik je naglasio da ga više od „prljave bombe“ brine mogućnost nuklearne katastrofe zbog napada na nuklearke u Ukrajini.

Razgovor prankera Vovana i Leksusa sa Dudom snimljen je 15. novembra, na dan kada se raketni incident u Poljskoj i dogodio, a snimak je objavljen na nalogu prankera na Rutjubu.

Poljski mediji su 15. novembra javili da su dvije rakete pale u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom, pri čemu su dvije osobe poginule. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje saopštilo je da je raketa koja je pala u Poljskoj ruske proizvodnje.

Međutim, ova informacija nije potvrđena u SAD, a zatim je predsjednik SAD Džozef Bajden saopštio da prema preliminarnim informacijama nije tačna verzija da je u pitanju ruska raketa.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da tog dana nije bilo napada na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem.

Fotografije objavljene u Poljskoj sa mesta incidenta u Pševodovu nedvosmisleno ukazuju da su tamo pali fragmenti rakete ukrajinskog PVO sistema S-300, istakli su u Ministarstvu.

Zelenski je prvobitno izjavio da je siguran da Kijev nije umiješan u incident u Poljskoj. Međutim, Zelenski je nakon toga rekao da nije 100 odsto siguran šta se dogodilo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:18