/ FOTO TWITER SKRINšOT
06/08/2022 u 17:49 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ponovo borbe između Izraela i Gaze

Izraelski avioni napali su Gazu, a Palestinci su ispalili rakete na Izrael nakon što je izraelska operacija protiv militantne skupine Islamski džihad okončala godinu relativnog mira duž granice

Izraelski avioni napali su Gazu, a Palestinci su ispalili rakete na Izrael nakon što je izraelska operacija protiv militantne skupine Islamski džihad okončala godinu relativnog mira duž granice.

Izrael je u petak ubio jednog od viših zapovjednika skupine u iznenadnom vazdušnom napadu na neboder u Gazi, a kao odgovor na napad Palestinci su ispalili rakete, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izrael je saopštio da su pogodili militante Islamskog džihada koji su se spremali da ispale rakete.

Svjedoci su kazali da su dodatna bombardovanja ciljala tri kuće, sravnivši najmanje jednu s zemljom, dok su zvukovi novih eksplozija potresali Gazu.

Palestinski militanti ispalili su najmanje 160 raketa preko granice, aktivirajući sirene za vazdušnu uzbunu i tjerajući ljude da trče u skloništa sve do izraelskog grada Modina, koji se nalazi u centru između Tel Aviva i Jerusalima.

U toku su napori Egipta, Ujedinjenih nacija i Katara za prekidom borbe.

Dalja eskalacija uveliko bi zavisila o tome hoće li se Hamas, islamska militantna skupina koja kontroliše Gazu, odlučiti da se pridruži borbama.

Prema navodima palestinskog ministrastva zdravlja, u izraelskim napadima ubijeno je 12 Palestinaca, uključujući još najmanje četiri militanata Islamskog džihada i jedno dijete, a ranjene su najmanje 84 osobe.

Islamski džihad nije dao precizne detalje o tome koliko je njegovih članova ubijeno i nijesu najavili prekid vatre.

"Sada je vrijeme za otpor, a ne za primirje", rekao je član te skupine za Rojters.

Izraelska vojska je tokom noći saopštila da su uhapsili 19 militanata Islamskog džihada u racijama na Zapadnoj obali.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:12