Ilustracija / EPA
13/11/2023 u 16:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Porasle cijene nafte

Na londonskom tržištu cijena barela poslije podneva bila je 73 centa viša nego na zatvaranju trgovanja prošlog petka i iznosila je 82,16 dolara

Cijene nafte danas su na međunarodnim tržištima porasle iznad 82 dolara pošto su trgovci bili ohrabreni procjenama potražnje vodećih proizvođača, što je prevladalo zabrinutost zbog znakova usporavanja u SAD i Kini. Na londonskom tržištu cijena barela poslije podneva bila je 73 centa viša nego na zatvaranju trgovanja prošlog petka i iznosila je 82,16 dolara.

Gotovo isto toliko poskupio je barel i na američkom tržištu, gdje se trgovalo za 77,87 dolara. Krajem prošle nedjelje cijene su podstaknute najavom Iraka da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, uključujući Rusiju, trebalo da dodatno smanje snabdijevanje. 

Saudijska Arabija i Rusija potvrdile su prošle nedjelje da će takođe staviti 1,3 miliona barela manje na tržište u decembru, povrh smanjenja dogovorenog na nivou OPEK+ radi stabilizacije cijena. U petak su sentimentom dominirale spekulacije da bi Saudijska Arabija mogla da smanji snabdijevanje u prvim mjesecima sljedeće godine, zasjenivši pokazatelje slabe tražnje u SAD i Kini.

Podaci udruženja proizvođača API-ja pokazali su snažan rast zaliha u pretprošle nedjelje, za skoro 13 miliona barela. Vlada je odložila objavljivanje podataka i procijenila da će se potrošnja ove godine blago smanjiti, za 300.000 barela dnevno.

U 2024. potrošnja benzina po glavi stanovnika će pasti na najniži nivo u poslednjih 20 godina, procijenilo je Ministarstvo energetike SAD. Kineski izvoz je pao u oktobru, potrošačke cijene su oslabile, a rafinerije su tražile od Saudijske Arabije manje nafte za decembar, što je podstaklo strah da bi oporavak privrede od posljedica pandemije mogao da posustane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:09