Nekad lučki grad danas je ruševinama - grad Gaza / - FOTO: EPA - EFE/ MOHAMMED SABER
09/03/2024 u 18:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Portparol Pentagona: SAD preko privremene luke u Gazi planira da dijeli dva miliona obroka dnevno

Privremena luka koju SAD žele da se naprave kako bi se ubrzalo dostavljanje pomoći u Gazu mogla bi da bude u funkciji za oko 60 dana, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder

On je dodao SAD planiraju da obezbijede dva miliona obroka dnevno za stanovnike Gaze.

U procesu će učestvovati oko 1.000 pripadnika američkih snaga, ali američki vojnici neće biti na terenu, čak ni da pomognu brodovima da pristanu, pojasnio je Rajder i dodao da se o detaljima razgovara sa partnerskim državama na Bliskom istoku, objavile su agencije

Predsjednik SAD Džo Bajden, koji je ranije najavio izgradnju luke za dopremanje pomoći, rekao je da će Izrael osigurati bezbjednost za privremenu luku, koja se gradi na mediteranskoj obali Gaze.

Iz Evropske unije je najavljeno da bi pomorski koridor za dopremanje neophodne pomoći sa Kipra opkoljenim Palestincima u Gazi mogao da zaživi ovog vikenda.

- Sada smo veoma blizu otvaranja tog koridora, nadamo se ove subote ili nedjelje, i veoma mi je drago što vidim da će pilot operacija biti pokrenuta danas - rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u kiparskom lučkom gradu Larnaki, gdje je bila sa kiparskim predsjednikom Nikosom Hristodulidesom, prenosi Glas Amerike.

Gaza je pod izraelskom pomorskom blokadom od 2007. godine, kada je palestinski islamistički pokret Hamas preuzeo kontrolu nad tom teritorijom.

Kipar je Gazi najbliža država članica EU, udaljena oko 370 kilometara i mjesecima je lobirao za pokretanje koridora, ali se suočio sa izazovima – od nedostatka lučke infrastrukture u Gazi do bezbjednosnih pitanja.

Ujedinjene nacije su saopštile da je najmanje 576.000 ljudi u Gazi, što je četvrtina njenog stanovništva, na ivici gladi.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da se ne smije dozvoliti izraelska ofanziva na pogranični grad Rafa, jer bi to dovelo do velikog broja civilnih žrtava.

Prkoseći međunarodnim pozivima da zaustavi vojnu operaciju, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će Izrael nastaviti ofanzivu na Hamas, uključujući i na Rafu, koju je opisao kao „posljednje uporište Hamasa“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:55