Pomračenje sunca / - Printscreen
06/04/2024 u 20:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpuno pomračenje Sunca 8. aprila

Potpuno pomračenje Sunca, odnosno savršeno poravnanje Zemlje, Mjeseca i Sunca desiće se 8. aprila i vidjeće se iz Kanade, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

Pomračenje će trajati četiri i po minuta, a moći će da se posmatra i na sajtu i "Jutjub" kanalu američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA), prenosi Skaj njuz.

Za razliku od djelimičnog, potpuno pomračenje Sunca potamni nebo kao da je sumrak i omogućava da se vidi korona Sunca, odnosno njegova atmosfera jarke bijele boje.

Otkrivena najstarija mrtva galaksija: Prestala da stvara zvezdije prije 13 milijardi godina

- Potpuno pomračenje Sunca je jedan od najlepših prizora u prirodi i možda je rijetko bilo gdje u galaksiji - rekao je profesor astrofizike na Univerzitetu Oksford Kris Lintot.

Naučnici iz NASA su posebno zainteresovani za nova saznanja o koroni Sunca koja će se možda dobiti kada pošalju istraživačke avione na visinu od oko 15 kilometara za vrijeme pomračenja.

Korona Sunca je misterija naučnicima jer je više stotina puta toplija od površine Sunca i izvor solarnih vjetrova.

Očekuje se da će i stotine građana učestvovati u izučavanju ovog fenomena, mjerenjem stišavanja ptica i drugih životinja, pada temperature na Zemlji i efekta na kanale komunikacije.

Ovo pomračenje je neobično jer, iako se inače vidi sa istog mjesta jednom na svakih 375 godina, u državi Ilinois će biti vidiljivo drugi put poslije samo sedam godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:41