/ - PODMORNICA TITAN
22/06/2023 u 18:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potraga za podmornicom: Pronađene olupine, naučnici istražuju

Procjenjuje se da je podmornica Titan imala zalihe vazduha za disanje za oko četiri dana kada je porinuta u nedjelju ujutru na sjevernom Atlantiku

Plovilo na daljinsko upravljanje, koje traga za nestalom podmornicom Titan, pronašlo je olupine, objavila je američka Obalska straža.

BBC prenosi da stručnjaci sada proučavaju ovu informaciju.

Procjenjuje se da je podmornica Titan imala zalihe vazduha za disanje za oko četiri dana kada je porinuta u nedjelju ujutru na sjevernom Atlantiku.

Po tome je, kao i na osnovu informacija koje su dale američka obalska straža i kompanija koja stoji iza ekspedicije, krajnji rok za pronalaženje i spasavanje podmornice otprilike između danas 12.00 i 14.00 časova.

Stručnjaci naglašavaju da je to neprecizna procjena i da bi se mogla produžiti ako putnici preduzmu mjere za očuvanje vazduha za disanje. Nije poznato da li je iko u njoj živ otkako je podmornica nestala u nedjelju ujutro.

Spasioci su dovezli više brodova i plovila na mjesto nestanka, a američka obalska straža saopštila je danas da je kanadski podmorski robot stigao do morskog dna i započeo potragu za podmornicom.

Vlasti se nadaju da bi podvodni zvuci mogli pomoći da se suzi potraga, pošto se oblast moguće lokacije procenjuje na hiljade kilometara u širinu i oko četiri kilometra u dubinu.

Mnoge prepreke su i dalje tu - od utvrđivanja lokacije plovila i dopremanja opreme za spasavanje, do iznošenja na površinu, pod pretpostavkom da je ono neoštećeno. I sve bi to moralo da se desi prije nego što zalihe kiseonika za putnike nestanu.

Podmornica Titan nestala je u nedjelju popodne oko 700 kilometara južno od Sent Džonsa, na Njufaundlendu, dok je bila na putu ka mjestu gdje je čuveni brod Titanik potonuo aprila 1912. godine.

Stručnjaci: Čak i da se sada locira podmornica, potrebni su sati da se izvuče

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 05:14