/ foto - EPA - EFE
21/11/2023 u 08:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poznati detalji potencijalnog primirja između Izraela i Hamasa

Obje strane će osloboditi žene i djecu, a detalje će objaviti Katar, koji posreduje u pregovorima

Vođa Hamasa Ismail Hanijeh kazao je da su blizu primirja sa Izraelom uz posredstvo Katara, prenose mediji.

Iako nije otkrio više detalja za taj medij, detalje je otkrio za Al Jazeeru. Pojasnio je da su pregovori fokusirani na to koliko će trajati primirje, isporuku pomoći Gazi, kao i razmjenu izraelskih talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u Izraelu

Obje strane će osloboditi žene i djecu, a detalje će objaviti Katar, koji posreduje u pregovorima, rekao je zvaničnik Isat el Rešik. Hamas je uzeo oko 240 talaca tokom svog napada u Izraelu 7. oktobra u kojem je ubijeno 1200 ljudi.

Mirjana Špoljarić Egger, predsjednica Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), sastala se juče s Hanijehom u Kataru kako bi "unaprijedila humanitarna pitanja" vezana uz sukob, navodi se u saopštenju ICRC-a sa sjedištem u Ženevi. Takođe se odvojeno sastala s katarskim vlastima.

ICRC je rekao da to nije dio pregovora čiji je cilj oslobađanje talaca, ali je kao neutralni posrednik spreman "olakšati svako buduće oslobađanje s kojim se strane dogovore".

Priče o neizbježnom dogovoru o taocima vrte se danima, prenosi Avaz.

Izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama Majkl Hercog rekao je u emisiji ABC-ja This Week u nedjelju da se nada sporazumu "u nadolazećim danima", dok je katarski premijer Šeikh Mohamed Bin Abdulrahman al-Tani rekao da su preostale nedoumice "vrlo minorne".

Predsjednik SAD Džo Bajden i drugi američki dužnosnici rekli su juče da je dogovor blizu, ali se čini da je sporazum blizu i ranije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:38