Robert Golob, premijer Slovenije / - ФОТО: РТС
13/03/2023 u 15:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Premijer Slovenije: Želimo da budemo najveći saveznik BiH

Na tom putu nudimo svu moguću pomoć – od tehničke, administrativne, stručne, pa sve do finansijske, rekao je Golob na konferenciji za novinare

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je u Sarajevu da njegova zemlja želi da bude najveći saveznik Bosne i Hercegovine, a ne samo prijateljska država.

„Na tom putu nudimo svu moguću pomoć – od tehničke, administrativne, stručne, pa sve do finansijske“, rekao je Golob na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsjedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto.

On je rekao da su „nedavno uslijedile promjene u Sloveniji, ali i u Briselu, središtu EU“.

„Danas sam tu, jer se u Sloveniji dogodila važna promjena, uključujući i onu u spoljnoj politici. Intenzivirao se princip solidarnosti i političke saradnje među narodima, jer samo ćemo tako doći do privrednog napretka zemalja. Gdje drugo, već upravo u BiH da se ti principi primjene“, kazao je slovenački premijer.

Prema njegovim riječima, Slovenija to želi zbog ekonomskih odnosa sa BiH, dodavši da su takvi napori „logični i nema skrivenih poruka“.

Govoreći o promjenama u Briselu, on je naglasio da su „brojni skeptici i protivnici daljnjeg širenja EU, posle ruske agresije na Ukrajinu, postali otvoreniji i spremniji po ovom pitanju“.

Predsjedavajuća Savleta ministara BiH Borjana Krišto zahvalila se Golobu na svemu što je Slovenija učinila da bi BiH dobila kandidatski status u EU.

„Imamo tradicionalne dobre odnose u svim segmentima. Slovenija je među tri najveća ulagača u BiH. Želim da mu se zahvalim na svemu što Slovenija čini na evroatlantskom putu BiH. Taj signal i kandidatski status je poruka da je BiH mjesto u evropskoj porodici“, rekla je Krišto.

Dalje je rekla da Savjet ministara BiH preduzima određene korake ka evropskim integracijama, pojasnivši da su preduzete mjere na polju reforma javne uprave, unutrašnjeg tržišta, konkurentnosti infrastrukturnih projekata i ostalih pitanja bitnih za funkcionisanje pododbora između BiH i EU u skladu sa Sporazumom o pridruživanju.

„Mi u BiH treba da radimo na unutrašnjem političkom dijalogu, s obzirom na to da je BiH po Ustavu država tri konstitutivna naroda. Imamo obavezu da napravimo ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na principima konstitutivne ravnopravnosti sva tri naroda“, naglasila je Krišto.

Prema njenim riječima, na taj način stvorile bi se pretpostavke da se otklone ona pitanja koja opterećuju evropski put BiH.

Krišto je još kazala da BiH želi da osnaži regionalnu saradnju, gradi dobrosusjedske odnose kroz, kako je navela, „postojeće inicijative, izgradnju mira i poštovanje suvereniteta“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:38