/ - EPA
17/02/2023 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Putin: Gas je bio i biće najvredniji resurs

Gas je bio i još dugo će biti najvredniji resurs za kojim će potražnja samo rasti, ocijenio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na svečanosti povodom 30. godišnjice ruske kompanije Gasprom

-Konkretni zadaci, novi projekti ‘Gasproma’, razrađuju se na osnovu detaljne ekspertske analize i prognoze promjena tendencija na globalnim tržištima, a ona govori da je gas bio i da će još dugo biti najvredniji resurs i stvarna aktiva i da će potražnja samo rasti- rekao je predsjednik Rusije.

On je dodoa da će rast potražnje za gasom u budućnosti biti najveći u Azijsko-pacifičkom regionu, uključujući Kinu.

-Prethodnih 30 godina svjetska potražnja za gasom se praktično udvostručila, u narednih 20, prema procjenama eksperata, porašće još 20 odsto, a možda i više. U tzv. prelaznom periodu potražnja će biti ogromna. Pri tome, više od polovine tog rasta biće ostvaren u zemljama Azijsko-pacifičkog regiona, prije svega u Kini, imajući u vidu tempo rasta kineske privrede- rekao je Putin.

Generalni direktor „Gasproma“ Aleksej Miler uvjerio je ruskog lidera da će gasa u Rusiji biti mnogo u narednim decenijama, a da je zalog tome – najveća resursna baza u svijetu.

Posebno je istakao značaj Jamalskog centra za eksploataciju gasa i istakao da Rusija na Arktiku prednjači ispred svih i da joj tu nema ravnih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:19