/ -Фото: Обозревател
21/05/2022 u 16:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Путин означио Гарија Каспарова као страног агента

Бивши шаховски шампион се одавно противи Путину и готово десет година живи у изгнанству у САД

Бивши шаховски шампион Гари Kаспаров и олигарх Михаил Ходорковски, двојица противника руског предсјдника Владимира Путина у изгнанству, стављени су у Русији на списак “страних агената”, саопштило је руско Министарство правде.

Та одредница, која подсјећа на назнаку „непријатељ народа“ из совјетске ере, масовно се користи у Русији против опозиционара, новинара и активиста за људска права оптужених да воде политичке активности финансиране у иностранству.

Са ознаком страни агент, особа или ентитет подлежу бројним ограниченијима и процедурама под пријетњом тешких казни. Између осталог, треба да наведу статус свих својих публикација.

На ажурираном списку објављеном на интернет страници министарства наводи се да Ходорковски и Kаспаров имају „изворе“ у Украјини да финансирају њихове активности.

Бивши шаховски шампион Kаспаров се одавно противи Путину и готово десет година живи у изгнанству у САД.

Ходорковски је био један од најмоћнијих бизнисмена у Русији током 1990-их прије него што се супротставио Kремљу при доласку Путина на власт 2000. године. 

Провео је десет година у затвору између 2003. и 2013. и од тада живи у изнганству. Он је годинама финансирао у Русији опозициону организацију Отворена Русија која се сама распустила у мају 2021. због растуће репесије у земљи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:19