/ FOTO YOUTUBE SKRINšOT
19/10/2022 u 10:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rast indeksa drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi porasli drugi dan zaredom, jer su solidni kvartalni poslovni rezultati nekoliko banaka i kompanija ublažili strahovanja od drastičnog pada zarada

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi porasli drugi dan zaredom, jer su solidni kvartalni poslovni rezultati nekoliko banaka i kompanija ublažili strahovanja od drastičnog pada zarada. Dow Jones je ojačao 1,12 odsto na 30.523 boda, dok je S&P 500 porastao 1,14 odsto na 3.719 bodova, a Nasdaq indeks 0,9 odsto na 10.772 boda, prenosi Hrportfolio.

I u utorak je, drugi dan zaredom, bankarski sektor porastao, što se zahvaljuje manjem nego što se očekivalo padu kvartalne zarade Goldman Sachsa. Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Lockheed Martina. Snažan rast cijene dionice tog proizvođača oružja podržao je cjelokupni industrijski sektor.

„Rezultati su zasad dobri, posebno banaka, ali vidjećemo kako su povećane troškove poslovanja i višu inflaciju savladale kompanije koje više zavise od potrošača", kazao je Joe Saluzzi, direktor u kompaniji Themis Trading.

Poslovni rezultati su bolji od očekivanja uglavnom zbog toga što su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije smanjili procjene. Tako sada analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 2,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Početkom jula su očekivali rast zarada za više od 11 odsto, a na početku oktobra 4,5 odsto. I u idućem periodu se može očekivati slabost zarada. Rejting agencija Fitch smanjila je procjene rasta američke ekonomije u ovoj i idućoj godini, upozorivši da visoka inflacija i Fedovo povećanje kamata vode privredu u recesiju.

I na europskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,24 odsto na 6.936 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,92 odsto na 12.765 bodova, a pariski CAC 0,44 odsto na 6.067 bodova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:36