Ilustracija / - UNSPLASH
23/03/2024 u 11:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD nadmašile Kinu po broju bogataša

Sjedinjene Američke Države (SAD) nadmašile su Kinu po broju bogataša, pokazuju podaci američkih konsultantskih kompanija.

Više od 5,5 miliona Amerikanaca ima imovinu veću od milion dolara, što je povećanje od 62 odsto u protekloj deceniji, i po tom broju, SAD su ponovo pretekle Kinu.

Prema istraživanjima kompanija Henley & Partners i New World Wealth, uvećanje broja američkih bogataša značajno je iznad svjetske stope rasta od 38 odsto, javlja CNBC.

Medij navodi da je tokom proteklih pet godina populacija milionera u SAD-u porasla 35 odsto, skoro dvostruko brže od Kine, pa u Americi sada živi 37 odsto svjetskih milionera, prenosi Tanjug.

SAD imaju 9,85 hiljada onih čija imovina vrijedi najmanje 100 miliona USD, u poređenju sa 2,35 hiljada u Kini. Pored toga, 788 Amerikanaca su milijarderi naspram 305 Kineza.

Jedan od šefova kompanije Henley & Partners, Dominik Voleku, naveo je da su stroga blokada zbog kovida u Kini i povećanje Vladinih intervencija u privatnom sektoru, usporile rast stvaranja bogatstva u toj zemlji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:22