Unsplash, SAD zastava / - UNSPLASH, SAD ZASTAVA
04/04/2023 u 23:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD: Ubijen jedan od komandanata Islamske države u Siriji

Čovjek ubijen u napadu identifikovan je kao Kalid Aid Ahmad al-Džaburi. U saopštenju se dodaje da će njegova smrt „privremeno oslabiti sposobnost organizacije da planira spoljne napade“

U napadu dronom koji je koalicija predvođena Amerikancima izvela na sjeverozapadu Sirije, ubijen je jedan od komandanata Islamske države zadužen za planiranje napada u Evropi, saopštila je vojska SAD.

Čovjek ubijen u napadu identifikovan je kao Kalid Aid Ahmad al-Džaburi. U saopštenju se dodaje da će njegova smrt „privremeno oslabiti sposobnost organizacije da planira spoljne napade“.

Udar u ponedjeljak je poslednji u nizu na članove Islamske države koja je nekada kontrolisala veliki dio Iraka i Sirije.

Iz oblasti koje su nekada kontrolisali, ekstremisti su planirali smrtonosne napade u Evropi u kojima su ubijene desetine ljudi. Poslednjih godina broj terorističkih napada je smanjen jer je Islamska država izgubila dio teritorije koju je kontrolisala 2019.

Ipak, ćelije Islamske države i dalje napadaju po Siriji i Iraku.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji saopštila je u ponedjeljak da je jedna osoba ubijena u napadu dronom u blizini sela Keftin koji drže pobunjenici. Šef Opservatorije Rami Abdurahman identifikovao je ubijenog kao iračkog državljanina koji je pogođen projektilom dok je razgovarao telefonom ispred kuće.

Opoziciona sirijska civilna odbrana, poznata i kao Bijeli šlemovi, saopštila je da je evakuisala čovjeka sa mjesta napada i da je on kasnije podlegao povredama.

Osnivača Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija Amerikanci su ubili u akciji u Idlibu u oktobru 2019.

Njegov naslednik, Abu Ibrahim al-Hašimi al-Kurajši, takođe je ubijen u američkoj akciji u februaru 2022. na sjeverozapadu Sirije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 01:23