Bijela kuća / - SHUTTERSTOCK
13/03/2024 u 19:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD uvele sankcije trima osobama bliskim Dodiku

Sjedinjene Američke Države danas su uvele sankcije Branislavu Okuki, Jeleni Pajić Baštinac i Srebrenki Golić, zbog, kako je navedeno, podrivanja Dejtonskog sporazuma, Ustavnog suda BiH i institucije visokog predstavnika.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD (OFAC) saopštila je da su na američku "crnu listu" stavljene tri osobe koje su direktno učestvovale u organizaciji 9. januara kao Dana RS, uprkos tome što je Ustavni sud BiH osporio taj datum kao dan tog bh. entiteta.

- Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dvije ključne institucije koje su bile potrebne za mir i stabilnost u regiji - navedeno je u obrazloženju.

Sankcije su uvedene Branislavu Okuki, koji je, kako je istaknuto, bio blisko uključen u planiranje i obilježavanje Dana RS.

- On je prvobitno bio dio neformalne grupe uticajnih Dodikovih savjetnika koji su imali proruske simpatije, podržavali nezavisnost RS i fokusirali se na izradu planova za prenos vlasti sa institucija BiH na entitetske - naglašeno je u obrazloženju.

Dodik i Okuka, dodaje se, zajedno su radili na planiranju strategije za jednodnevno povlačenje zvaničnika bosanskih Srba iz institucija BiH.

- On je bio i glavni organizator protesta ‘Granica postoji‘, koji su održani u jesen 2023. godine - stoji u obrazloženju.

Sankcionisana je i Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika RS, koja je bila dio organizacionog odbora proslave Dana RS i usko uključena u planiranje i izvođenje događaja.

- Ona je aktivno promovisala masovno prisustvo na obilježavanju Dana RS i javno odbacivala upozorenja visokog predstavnika - naveli su iz OFAC-a.

Treća na listi našla se Srebrenka Golić, dugogodišnja političarka i članica vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koja je trenutno predsjednica Vijeća naroda RS.

- Sastala se sa ostalim sankcionisanima kako bi uspostavila organizacioni odbor za Dan RS i usvojila je raspored događaja za proslavu 9. januara - navodi se u obrazloženju.

Ti pojedinci pomogli su Dodikova nastojanja da podriva Dejtonski mirovni sporazum i ovlašćenja Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika.

Iz Ministarstva finansija SAD su najavili da će nastaviti da "pozivaju na odgovornost one koji nastoje da poseju podjele zbog sopstvenih političkih ciljeva, a na štetu građana Bosne i Hercegovine".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:38