/ -PHOTO BY MARIA OSWALT ON UNSPLASH
24/06/2022 u 16:54 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD: Vrhovni sud ukida pravo na abortus

Trinaest ih je već usvojilo takozvane zakone koji će automatski zabraniti abortus nakon presude Vrhovnog suda. Očekuje se da će to uraditi još 26 američkih država

Milioni žena u SAD izgubiće zakonsko pravo da izvrše abortus, nakon što je Vrhovni sud poništio presudu Ro protiv Vejda, kojom je to pravo prije 50 godina legalizovano širom zemlje, prenosi Nova S.

Presuda će transformisati prava na abortus u Americi, a pojedine države sada mogu da zabrane postupak, prenosi Gardijan. Očekuje se da će polovina američkih država uvesti nova ograničenja ili zabrane.

Trinaest ih je već usvojilo takozvane zakone koji će automatski zabraniti abortus nakon presude Vrhovnog suda. Očekuje se da će to uraditi još 26 američkih država.

1973. godine Vrhovni sud SAD je priznao ustavno pravo žene na abortus u predmetu Ro protiv Vejda. Time je legalizovan abortus širom Amerike.

Odlučeno je da svaka žena ima pravo na abortus u 46 saveznih država, sa time da pojedine države mogu same da odlučuju o pojedinostima. Većina država odlučila je da abortusi dozvoli tokom prvog i drugog tromjesječja trudnoće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:14