Nensi Pelosi / - Ненси Пелоси
19/08/2022 u 20:08 h
Ratko ĆetkovićRatko Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sankcije u modi: Peking zamrzava saradnju sa SAD u mnogim oblastima, sankcije za Pelosi

Ministar vanjskih poslova Kine Vang Ji okarakterisao posjetu predsjednice Poslaničkog doma SAD Nensi Pelosi kao „manijakalnu, neodgovornu i iracionalnu“.

Kina prekida svoju saradnju sa SAD u nizu oblasti, uključujući i dijalog medju visokim vojnim zvaničnicima i pregovore vezane za klimatske promjene, kao odgovor na posjetu predsjednice Poslaničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu, piše BBC.

Obustavljen je dijalog medju armijama na visokom nivou izmedju Kine i SAD, kao i saradnja u borbi s pograničnim kriminalom, izmedju ostalog i ona koja se tiče šverca narkotika.

Pregovori o pomorskoj bezbjednosti su otkazani, i ono što je naročito važno, Peking je obustavio sve pregovore o klimatskim promjenama izmedju vodećih svjetskih izvora emitera ugljovodonika.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je izjavilo da se Pelosi „ozbiljno miješa u unutrašnje poslove Kine i ugrožava njen suverentet i teritorijalni integritet“ svojom posjetom , te da će Peking „uvesti sankcije protiv Pelosi i najbližih članova njene porodice“ kao odgovor na njene „zlonamjerne“ i „provokativne“ aktivnosti, ne iznoseći više detalja.

Za posljednjih nekoliko godina Kina je objavila o sankcijama protiv niza američkih zvaničnika za radnje, koje protivurječe kineskim interesima i izjave o pitanjima ljudskih prava u Honkongu i sjeverozapadnom regionu Sindjan, često bez detaljnijeg opisa preduzetih mjera.

U martu ove godine Peking je izjavio da uvodi vizna ograničenja u odnosu na neobjavljeni spisak zvaničnika SAD, koja su navodno „fabrikovala laži vezano za pitanja ljudskih prava u Kini“.

Bivši državni sekretar SAD Majkl Pompeo, kao i Piter Navaro - trgovinski savjetnik bivšeg predsjednika Donalda Trampa- su ranije takodje potpali pod kineske sankcije, njima je zabranjen ulaz u Kinu, kao i vodjenje biznisa s kineskim organizacijama.

Jednodnevna posjeta predsjednice Poslaničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu je dodatno usijala atmosferu oko nepokorenog ostrva: kao odgovor Kina je započela masovne vojne vježbe u moru i vazdušnom prostoru oko ostrva, za vrijeme vježbi je ispalila u njegovom pravcu više od desetine balističkih raketa, u moru su održane manevarske vježbe kineskih ratnih brodova, a tajvanska vlada je izjavila da su na sajtove državnih organa izvršeni sajber napadi.

Poznavaoci prilika u odnosima velikih sila tvrde da je počeo pravi rat sankcijama i da manji partneri velesila moraju pratiti događanja. Podsjetimo Crna Gora već par godina prati Evropsku uniju u uvđenju sankcija Rusiji, a nedavno smo i zamrzli imovinu ruskim državljanima koji je posjeduj u našoj zemlji.

Ta odluka je naišla na brojne kometare, a neki pravni stručnjaci tvrde da je nesutavna. Čak su poslanici Demokratskog fronta i nezavisno od njih novinar Predrag Zečević podnijeli inicijative Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti tih odluka. Mnogi biznismeni iz Rusije kojima je EU zamrzla ili oduzela imovinu najavili su višemilionske tužbe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:10