Mihail Gorbačov / - FB
31/08/2022 u 09:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Saučešća zbog smrti Gorbačova, žaljenje izrazili Putin, Gutereš, Fon der Lajen

Učinio je više od bilo koga drugoga kako bi podstakao da se na miran način okonča ‘Hladni rat‘, rekao je Antonio Gutereš

Ruski predsjednik izrazio je najdublje saučešće zbog smrti bivšeg sovetskog vođe Mihaila Gorbačova, objavio je Kremlj u utorak uveče, kada su i drugi svjetski lideri odali počast čovjeku koji je odigrao ključnu ulogu u okončanju "Hladnog rata" i padu "gvozdene zavjese", javljaju agencije.

Vladimir Putin izražava svoje najdublje saučešće nakon smrti Mihaila Gorbačova i ujutro će poslati telegram saučešća (njegovoj) porodici i bližnjima“,  rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, kojeg navodi agencija TASS.

Poslednji sovjetski lider i dobitnik Nobelove nagrade za mir umro je u Moskvi u utorak u 92. godini nakon duge bolesti, objavile su ruske agencije.

Glavni sekretar UN takođe je izrazio „duboku tugu“ i nazvao Gorbačova „jedinstvenim državnikom koji je promijenio tok istorije“.

„Učinio je više od bilo koga drugoga kako bi podstakao da se na miran način okonča ‘Hladni rat'“, rekao je u saopštenju Antonio Gutereš.

Dodao je da je „svijet izgubio velikog svjetskog vođu, predanog multilateralizmu i neumornog zagovornika mira“.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odala je počast Gorbačovu, nazvavši ga „vođom koji je bio dostajan povjerenja i poštovan“.

Poslednji sovjetski lider „odigrao je ključnu ulogu u okončanju ‘Hladnog rata’ i padu ‘gvozdene zavjese’. Otvorio je put slobodnoj Evropi. To je nasleđe koje nećemo zaboraviti. R.I.P. Mihail Gorbačov“, napisala je na Tviteru.

Francuski predsjednik Emanuel Makron zahvalio je Gorbačovu na „angažmanu za mir u Evropi“.

Nazvao ga je „čovjekom mira čiji su izbori otvorili put slobodi za Ruse. Njegov je angažman za mir u Evropi promijenio našu zajedničku istoriju“.

Britanski premijer u odlasku Boris Džonson pozdravio je njegovu „hrabrost i integritet“. Rekao je da je njegova „neumorna predanost“ primjer danas u vreme ruske invazije na Ukrajinu.

„Jako me ražalostila vijest o Gorbačovljevoj smrti. Uvijek sam se divio hrabrosti i integritetu koje je pokazao pri okončanju ‘Hladnog rata'“, napisao je Džonson na Tviteru.

„U trenutku agresije Putina u Ukrajini, njegova neumorna predanost otvaranju sovjetskog društva ostaje primjer za sve nas“, dodao je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 16:17