/ Unsplash
16/01/2024 u 17:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Saudijska Arabija najavila priznavanje Izraela

Mi se slažemo da regionalni mir uključuje i mir za Izrael, ali to može da se desi samo mirom sa Palestincima, preko palestinske države, rekao je ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Fajsal bin-Farhan izjavio danas da bi njegova zemlja mogla priznati Izrael ako se riješi palestinsko pitanje.

Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu šef saudijske diplomatije je rekao da je prvi korak ka rješenju tog pitanja prekid vatre "na svim stranama".

"Mi se slažemo da regionalni mir uključuje i mir za Izrael, ali to može da se desi samo mirom sa Palestincima, preko palestinske države", rekao je Bin-Farhan.

Na pitanje da li bi Saudijska Arabija u tom kontekstu pristala da prizna Izrael, kao dio šireg dogovora, on je odgovorio potvrdno, prenijele su agencije.

Godine 2020. četiri arapske zemlje, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Maroko i Sudan, priznale su Izrael na osnovu niza sporazuma nazvanih Avramovi sporazumi i tako ostavili po strani dugogodišnji arapski zahtjev za palestinskom državom.

Od tada administracija SAD nastoji da podstakne Saudijsku Arabiju, koja se uveliko smatra liderom u muslimanskom svijetu, da slijedi taj primjer, što bi moglo utrti put drugim muslimanskim zemljama da priznaju Izrael.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 20:26