/ - Arhiva
31/01/2024 u 18:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šef CIA upozorava: Kina je daleko veća prijetnja SAD-u od Rusije

Zapad je postao sve oprezniji prema kineskoj špijunaži. U februaru prošle godine američka vojska oborila je kineski špijunski balon nakon što je preletao iznad Amerike

Američka obavještajna služba CIA vidi Kinu kao daleko veću prijetnju SAD-u od Rusije te u borbu protiv nje ulaže više resursa nego ikad, kazao je šef agencije Vilijam Burns.

- Iako je Rusija možda najveća direktna prijetnja, Kina je dugoročno gledano veći izazov - kaže Burns.

-CIA je namijenila znatno više resursa prikupljanju obavještajnih podataka vezanih uz Kinu, operacijama i analizama širom svijeta – više nego udvostručivši postotak našeg ukupnog budžeta usmjerenog na Kinu u samo posljednje dvije godine”, rekao je Burns-  piše “Business Insider”.

Povećani fokus, rekao je Burns, doveo je do toga da CIA regrutuje i obučava više govornika mandarinskog jezika. Šef CIA-e rekao je da agencija takođe “pojačava napore širom svijeta kako bi se takmičila s Kinom, od Latinske Amerike, preko Afrike, do Indopacifika”.

Burnsove izjave o Kini na tragu su izjava njegova britanskog kolege Ričarda Mooura, šefa MI6-a. “Sada na Kinu trošimo više resursa nego na bilo koju drugu misiju”, rekao je Mur u intervjuu za “Politico” u julu.

- To pokazuje važnost Kine u svijetu i ključnu potrebu da se razumiju namjere i sposobnosti kineske vlade - rekao je tada.
 

Zapad je postao sve oprezniji prema kineskoj špijunaži. U februaru prošle godine američka vojska oborila je kineski špijunski balon nakon što je preletao iznad Amerike.

Kasnije u junu “The Wall Street Journal” izvijestio je da Kina planira postaviti špijunsku bazu na Kubi, a ona bi se mogla koristiti za prisluškivanje signala iz vojnih postrojenja na jugoistoku SAD-a, prenosi “Tportal”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:04