Volodimir Zelenski / - INSTAGRAM
07/12/2023 u 08:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Senat SAD blokirao milijarde Ukrajini: "Najveći dar Putinu kojem se mogao nadati"

Paket od 110 milijardi dolara uključivao je 61 milijardu za Ukrajinu, kao i sredstva za pomoći Izraelu i Gazu

Republikanci u američkom Senatu blokirali su glasanje o zakonu o pomoći Ukrajini i Izraelu, nakon što demokrate nisu izašle u susret njihovim zahtjevima u vezi sa jačanjem bezbjednosti južne granice SAD.

Paket od 110 milijardi dolara uključivao je 61 milijardu za Ukrajinu, kao i sredstva za pomoći Izraelu i Gazi.

Predlog je već sadržao odredbe o bezbjednosti granica, ali su republikanski zahtjevi za dodatne izmjene vezane za pravila o azilu zakomplikovali su pregovore s demokratama.

Senatori su glasali 51 prema 49 protiv nastavka glasanja, dok je za dalji tok bilo potrebno ukupno 60.

Svi republikanski senatori glasali su protiv nastavka glasanja o mjerama.

Njima se pridružio i nezavisni senator iz Vermonta, Berni Sanders, koji je prethodno izrazio rezervu kada je u pitanju slanje pomoći Izraelu.

- Ne vjerujem da bi trebalo da izdvojimo 110 milijardi za desničarsku ekstremističku vladu Benjamina Netanijahua da nastavi sa svojim trenutnim pristupom. Ono što izraelska vlada trenutno radi je nemoralno, to je kršenje međunarodnog prava i SAD ne bi trebalo da budu saučesnici u tim akcijama - rekao je bivši predsjednički kandidat Sanders, dugogodišnji kritičar izraelskog premijera.

Jedan od protivnika mjera, senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem, istakao je da Senat, u kome većinu imaju demokrate, zna šta republikanci zahtijevaju i da se nada da će doći do saglasnosti kada je dodatno obezbjeđivanje granica u pitanju, kako bi mogli da nastave s pregovorima o zakonu o slanju pomoći.

Predsjednik Džozef Bajden izjavio je da republikanci ovim glasom daju ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu "najveći dar kome se mogao nadati", dok je šef kabineta predsjednika Ukrajine Andrij Jermak rekao da će "bez američke pomoći Ukrajina vjerovatno izgubiti rat".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:49