/ UNSPLASH, ILUSTRACIJA
04/12/2023 u 13:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Seul testirao raketu na kruto gorivo

Lansiranje uključuje tehnologiju razvijenu u državnoj Agenciji za razvoj odbrane te svemirsku raketu i satelit koji je proizveo južnokorejski Hanwha Systems

Južna Koreja je uspješno izvela testni let svemirske rakete na kruto gorivo koja je nosila satelit iznad mora pored otoka Jeju, izvijestilo je Ministarstvo odbrane, u jeku rastuće svemirske trke sa susjednom Sjevernom Korejom, prenosi RSE.

Bio je to treći test te vrste nakon testova u decembru i martu prošle godine.

Lansiranje uključuje tehnologiju razvijenu u državnoj Agenciji za razvoj odbrane te svemirsku raketu i satelit koji je proizveo južnokorejski Hanwha Systems, navelo je Ministarstvo. Hanwha Systems je rekao da je satelit, koji će se koristiti u civilne svrhe uključujući praćenje okoliša, uspješno poslao signale zemaljskom kontrolnom centru.

Ministarstvo je pozdravilo lansiranje kao postizanje prekretnice u trenutku kada je Pjongjang nedavno lansirao vojni špijunski satelit. Sjedinjene Države i njihovi saveznici sjevernokorejsko lansiranje osudili su zbog korištenja raketne tehnologije koja je u suprotnosti sa sigurnosnom rezolucijom UN-a.

Uspješno lansiranje Južne Koreje unaprijedit će obavještajne, nadzorne i izviđačke sposobnosti zemlje, reklo je Ministarstvo. Sjeverna Koreja je osudila ono što je nazvala "dvostrukim standardom" Vašingtona u pogledu lansiranja satelita dviju Koreja i rekla da se takvi "razbojnički" američki standardi nikada neće tolerirati.

Sjeverna Koreja je prošli mjesec lansirala vlastiti vojni izviđački satelit, a vođa Kim Jong UN primio je fotografije Bijele kuće, Pentagona i američkih nosača aviona u pomorskoj bazi u Norfolku u Virginiji, prema državnim medijima.

Funkcionalni izviđački satelit mogao bi Sjevernoj Koreji omogućiti daljinski nadzor američkih, južnokorejskih i japanskih vojnih snaga. Južnokorejski sateliti smanjili bi ovisnost Seula o američkim obavještajnim sistemima.

Međutim, Pjongjang nije objavio nikakve fotografije, ostavljajući analitičare i strane vlade da raspravljaju o tome koliko je novi satelit sposoban, i kao odgovor na kritike branio je lansiranje satelita kao dio svojih suverenih prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 13:21