/ - FOTO MEDIABIRO
30/11/2023 u 08:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Si Đinping pozdravio sastanak UN povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom

Si Đinping je istakao da je pitanje Palestine u srcu pitanja Bliskog istoka i tiče se međunarodne pravednosti i pravde

Kineski predsjednik Si Đinping uputio je čestitke na sastanku UN održanom u srijedu povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom.

- U čestitki, Si Đinping je istakao da je pitanje Palestine u srcu pitanja Bliskog istoka i tiče se međunarodne pravednosti i pravde. Srž palestinsko-izraelskog sukoba leži u odlaganju palestinskog naroda u realizaciji njihovih legitimnih nacionalnih prava na nezavisnu državu. Tragične lekcije iz ciklusa palestinsko-izraelskih sukoba u potpunosti su pokazale da se dugotrajna bezbjednost može ostvariti samo održavanjem koncepta zajedničke bezbjednosti- prenosi Mediabiro.

Međunarodna zajednica mora hitno da reaguje, a Savjet bezbjednosti UN treba da preuzme punu odgovornost za promovisanje primirja i okončanje borbi, zaštitu bezbjednosti civila i zaustavljanje humanitarne katastrofe. Na osnovu toga, neophodno je što prije nastaviti palestinsko-izraelske mirovne pregovore i ostvariti pravo palestinskog naroda na državnost, opstanak i povratak što je prije moguće.

- Si Đinping je u svojoj čestitki naglasio, da Kina dosljedno podržava palestinski narod da obnovi svoja legitimna nacionalna prava. Osnovni put za rješavanje palestinskog pitanja je osnivanje nezavisne palestinske države, zasnovane na granicama iz 1967. godine, sa prijestonicom u istočnom Jerusalimu i potpunim suverenitetom. Potrebe palestinske ekonomije i sredstva za život naroda moraju biti garantovani, a međunarodna zajednica mora povećati svoju razvojnu pomoć i humanitarnu pomoć Palestini. Mora se pridržavati pravog pravca mirovnih pregovora i sazvati što je prije moguće autoritativniju međunarodnu mirovnu konferenciju- navedeno je.

Kina je podnijela globalnu bezbjednosnu inicijativu, zalagala se za rješavanje nesuglasica i sporova među zemljama putem dijaloga i konsultacija, i podržala sve napore koji promovišu mirno rješavanje kriza. Kina će nastaviti da sprovodi pravdu u palestinskom pitanju, aktivno ubjeđuje u mir i promoviše pregovore, kao i da pruža humanitarnu pomoć i pomoć u cilju razvoja palestinske strane.

- Kao stalni član Savjeta bezbjednosti UN, Kina će dalje uložiti zajedničke napore sa međunarodnom zajednicom na postizanju međunarodnog konsenzusa u promovisanju mira i pomoći da se palestinsko pitanje vrati na pravi put „rješenja zasnovanog na planu dvije zemlje“, kako bi se što prije postiglo svestrano, pravično i dugotrajno rješenje- navedeno je.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 04:10