Si Điping / - EPA
20/10/2023 u 14:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Si Điping o sukobu u Gazi: Jedino rješenje dvije države

U četvrtak je kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo "duboko razočarenje" zbog američkog veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti o izraelsko-palestinskom sukobu

Kineski lider Si Điping poručio je da je glavni prioritet spriječiti širenje izraelsko-palestinskog sukoba. Si je to rekao tokom sastanka s egipatskim premijerom Mostafom Madbulijem. Njegove su izjave njegovo prvo javno spominjanje od početka sukoba na Bliskom istoku.

- Temeljni izlaz za rješavanje stalnog sukoba između Palestine i Izraela je provođenje "rješenja o dvije države, uspostavljanje nezavisne palestinske države i postizanje mirnog suživota između Palestine i Izraela", rekao je Si.

Si je rekao da Kina cijeni ulogu Egipta u smirivanju situacije i podržavanju nastojanja da se uspostavi humanitarni koridor. Kina će ojačati koordinaciju s Egiptom i drugim arapskim zemljama kako bi promovisala pravedno i trajno rješenje palestinskog pitanja - dodao je Si.

Odgovarajući na Sijeve riječi, egipatski premijer Madbuli rekao je da Egipat i arapske zemlje cijene kinesko dosljedno i pravedno stajalište o palestinskom pitanju i raduju se što će Kina igrati veću ulogu u rješavanju trenutne krize.

Tuvia Gering, istraživač na Institutu za studije nacionalne sigurnosti koji je povezan sa Univerziteta u Tel Avivu, nedavno je rekao u podkastu "Chinese Whispers" koji je producirao "Spectator" da Kina ima težnju da se na nju gleda kao na svjetskog lidera, a njena podrška palestinskoj stvari vjerovatno će ojačati utjecaj Pekinga na Bliskom istoku.

U četvrtak je Zai Jun, kineski izaslanik za Bliski istok, rekao da se Kina protivi i osuđuje sve akcije koje štete civilima tokom sastanka s Mihailom Bogdanovim, ruskim posebnim predstavnikom za Bliski istok i Afriku.

- Kina i Rusija imaju isti stav oko palestinskog pitanja - rekao je Zai tokom sastanka s Bogdanovim.

Zai je u Dohi kako bi razgovarao s regionalnim partnerima o rješavanju trenutnog sukoba. Istog dana, Zai je rekao katarskom državnom ministru vanjskih poslova Al-Hulaifiju da Katar ima važan uticaj na palestinsko pitanje, a Kina je voljna održavati komunikaciju i koordinaciju s Katarom.

U četvrtak je kinesko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo "duboko razočarenje" zbog američkog veta na rezoluciju Vijeća sigurnosti o izraelsko-palestinskom sukobu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 17:42