/ - UNSPLASH, KINA AZSTAVA
07/12/2023 u 12:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Si pozvao na jačanje političkog međusobnog povjerenja, dijaloga i saradnje sa EU

Kako prenosi Kineska medijska grupa (KMG) Si je to rekao tokom susreta sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koji su boravili u Kini na 24. samitu Kina-EU u Državnoj rezidenciji Diaojutai

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je u četvrtak Kinu i Evropsku uniju (EU) da budu partneri u obostrano korisnoj saradnji, ojačaju dvosmjerno političko povjerenje, izgrade strateški konsenzus, učvrste veze zajedničkog interesa, klone se raznih vrsta mješanja, pojačaju dijalog i saradnju za dobrobit njihovih naroda.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (KMG) Si je to rekao tokom susreta sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koji su boravili u Kini na 24. samitu Kina-EU u Državnoj rezidenciji Diaojutai.

Pozdravljajući predsjednika Mišela i predsednicu Fon der Lajen, Si je naveo da su od kraja prošle godine dva predsjednika posjetila Kinu, a da su dijalozi Kina-EU na visokom nivou na strateškim, ekonomskim i trgovinskim, zelenim i digitalnim poljima dala bogate rezultate.

Konstatujući da odnosi Kine i EU uživaju dobar zamah konsolidacije i rasta, Si je rekao da to služi interesima obije strane i ispunjava očekivanja oba naroda. Dvije strane treba da rade zajedno na održavanju zamaha rasta u međusobnim odnosima, dodao je on.

Ističući da se u svijetu odvijaju transformacije neviđene u jednom vijeku, Si je podvukao da su Kina i Evropa dvije glavne sile koje unapređuju multipolarnost, dva glavna tržišta koja podržavaju globalizaciju i dvije velike civilizacije koje se zalažu za raznolikost.

Si je rekao da je odnos između Kine i Evrope od suštinskog značaja za globalni mir, stabilnost i prosperitet. Na obije strane je obaveza da obezbijede veću stabilnost svijetu, jači podsticaj za razvoj i više inspiracije i podrške za globalno upravljanje.

Ove godine se navršava 20 godina od sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kina-EU, rekao je Si, dodajući da na ovoj novoj početnoj tački odnosa Kine i EU, obije strane treba da sagledaju istoriju, da se kreću svjetskim trendovima, djeluju mudro i uz osjećaj odgovornosti i podržavaju sveobuhvatno strateško partnerstvo.

- Kina i EU treba da budu partneri za uzajamno korisnu saradnju“, kazao je Si. On je pozvao obije strane da kontinuirano jačaju dvosmjerno političko povjerenje, grade strateški konsenzus i učvršćuju veze zajedničkog interesa.,,Dvije strane treba da se klone raznih vrsta mješanja, da pojačaju dijalog i saradnju za dobro naših ljudi i da se udruže u rješavanju globalnih izazova i unapređenju stabilnosti i prosperiteta širom svijeta - dodao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 15:27