/ FOTO: MEDIA BIRO
21/11/2023 u 09:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Si pozvao na podizanje kinesko-francuskih odnosa na novi nivo

Sa svoje strane, Makron je izjavio da je, s obzirom na trenutnu međunarodnu situaciju, od velike važnosti da Francuska i Kina održavaju strateške veze i saradnju

Predsjednik Kine Si Đinping pozvao je u ponedjeljak francuskog predsednika Emanuela Makrona da razvijaju tradicionalno kinesko-francusko prijateljstvo i podignu odnose na viši nivo.

Tokom telefonskog razgovora sa Makronom, Si je izjavio da se 2024. obilježava 60. godišnjica uspostavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa, a obje zemlje moraju da predaju istorijsku štafetu, pridržavaju se prvobitne namjere u uspostavljanju diplomatskih odnosa, razvijaju tradicionalno prijateljstvo i podižu kinesko-francuske odnose na novi nivo.

„Kina je oduševljena što sve više Francuske robe ulazi na kinesko tržište i pozdravlja povećanje investicija francuskih preduzeća u Kinu“, rekao je Si „Kina se nada da će Francuska moći da obezbjedi pravično i nediskriminatorno poslovno okruženje za ulaganje kineskih preduzeća u Francusku“.

Sa svoje strane, Makron je izjavio da je, s obzirom na trenutnu međunarodnu situaciju, od velike važnosti da Francuska i Kina održavaju strateške veze i saradnju.

Prema njegovim riječima, Francuska je spremna da iskoristi godišnjicu kao priliku da pojača razmjene na visokom nivou sa Kinom, produbi saradnju u ekonomiji, trgovini i vazduhoplovstvu i promoviše razmjenu među ljudima.

Kada su u pitanju klimatske promjene, Si je rekao da je Kina spremna da sarađuje sa Francuskom kako bi poslala snažnu poruku o zajedničkom rješavanju problema.

Makron je rekao da se Francuska nada da će održati bliske kontakte sa Kinom na rješavanju globalnih problema kao što su klimatske promjene i zaštita biodiverziteta.

Si i Makron su takođe razmijenili mišljenja o palestinsko-izraelskom sukobu. Obojica lidera su se složila da je od ključnog značaja da se izbjegne dalje pogoršanje situacije, posebno pojava ozbiljnije humanitarne krize, a rješenje zasnovano na suživotu dvije države je fundamentalni način za izlazak iz ciklusa sukoba.

Dogovorili su se da ostanu u kontaktu o globalnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa kako bi promovisali mir i stabilnost širom svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 23:30