Ilustracija / screenshot Youtube
15/04/2023 u 21:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sinovi narko-bosa El Čapa optuženi za trgovinu drogom i krizu predoziranja u SAD

El Čapovi sinovi optuženi su da su dio složene mreže proizvodnje i snabdijevanja, koja uključuje državljane Kine i Gvatemale. Oni su optuženi za proizvodnju fentanila i vođenje laboratorije za drogu u Meksiku

Ministarstvo pravde SAD optužilo je trojicu sinova ozloglašenog narko-bosa Hoakina Guzmana, poznatijeg kao El Čapo, za trgovinu drogom, piše Skaj njuz.

Ovidio Gusman Lopez, Hesus Alfredo Guzman Salazar i Ivan Arhivado Guzman Salazar su El Čapovi sinovi sa kojima je kartel Sinaloa postao nasilniji i agresivniji. Od njih trojice, samo Guzman Lopez je u pritvoru u Meksiku.

Američki tužilac Merik Garland, koji stoji uz šeficu Uprave za borbu protiv droga En Milgram, kaže da su El Čapovi sinovi optuženi u tri okruga zbog globalne mreže kartela.

El Čapovi sinovi optuženi su da su dio složene mreže proizvodnje i snabdijevanja, koja uključuje državljane Kine i Gvatemale. Oni su optuženi za proizvodnju fentanila i vođenje laboratorije za drogu u Meksiku. Takođe, optužene su i osobe koje su dio objezbeđenja kartela i finansijeri rada kartela.

Optužnica dolazi u trenutku kada su SAD usred krize predoziranja, uglavnom zbog trovanja fentanilom. Skoro 107.000 ljudi umrlo je od predoziranja u SAD 2021. godine, što je rekordan broj.

Zapljene fentanila od strane američke carine i granične zaštite porasle su za više od 400 odsto od 2019. Zapljene ove godine su već premašile ukupne zapljene fentanila za cijelu 2022. DEA tvrdi da većina fentanila koji se trguje u SAD dolazi iz kartela Sinaloa.

El Čapo je 2019. osuđen u SAD za vođenje velikih operacija trgovine drogom. Na njegovom suđenju, tužioci su rekli da dokazi prikupljeni od kasnih `80-ih pokazuju da su on i njegov kartel zaradili milijarde dolara krijumčarenjem tona kokaina, heroina, kristalnog meta i marihuane u Sjedinjene Države.

El Čapo je optužio sudiju u njegovom slučaju da se izruguje američkom pravosudnom sistemu i tvrdi da mu je uskraćeno pravično suđenje. Državni tužilac Garland opisao je nasilje kartela Sinaloa i opisao kako su njegovi članovi mučili neprijatelje, uključujući i meksičke službenike za sprovođenje zakona.

Rekao je da su tigrovi u vlasništvu El Čapovih sinova hranjeni ljudima, ponekad dok su žrtve još bile žive. Osam optuženih je uhapšeno i još se nalaze u pritvoru u Kolumbiji, Grčkoj, Gvatemali i SAD.

Američka vlada nudi nagrade za nekoliko drugih optuženih u ovom slučaju. Vlada nudi do 10 miliona dolara za druga dva El Čapova sina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 01:42