Kim Džong Un nadgledao vježbu / - EPA
23/04/2024 u 06:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Koreja izvela prvu vježbu koja simulira nuklearni protivudar

Sjeverna Koreja izvela je prve vojne vježbe koje su simulirale nuklearni protivudar, objavila je državna agencija te zemlje KCNA, kao i drugi državni mediji.

Vrhovni lider Kim Džong Un nadgledao je vježbu, nazvanu "nuklearni okidač", koja je bila dio testa nacionalnog sistema upravljanja nuklearnim oružjem. Pored toga što je rukovodstvo Sjeverne Koreje željelo da testira raznolikost sopstvenih nuklearnih sposobnosti, to je, prema KCNA, bio protest protiv američkih i južnokorejskih „provokativnih i invazivnih“ vojnih vježbi.

Simulacijske vježbe sjevernokorejske vojske uključivale su manevrisanje trupa u položaj za nuklearni protivnapad i ispaljivanje lažnih nuklearnih bojevih glava u slučaju upozorenja o nuklearnoj krizi. Tom prilikom ispaljeno je nekoliko balističkih projektila kratkog dometa prema moru, u blizini istočne sjevernokorejske obale.

Sjeverna Koreja je prije nekoliko dana saopštila da je testirala bojevu glavu „supervelike“ krstareće rakete i novu protivvazdušnu raketu. Tada se govorilo da su ovi testovi dio redovnih vojnih aktivnosti Sjeverne Koreje i da nemaju nikakve veze sa situacijom u okruženju.

Sjeverna Koreja lansirala još jednu balističku raketu

Rezolucije UN zabranjuju Sjevernoj Koreji da testira balističke rakete bilo kog dometa, od kojih neke mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 22:55