Сјеверна Кореја поново лансирала ракету / - Н1/ARHIVA
15/01/2024 u 09:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Koreja saopštila da je testirala novu raketu

Zvanična sjevernokorejska centralna novinska agencija saopštila je da je lansiranje u nedelju imalo za cilj da potvrdi pouzdanost motora rakete na čvrsto gorivo i manevarske letne sposobnosti hipersonične bojeve glave

Sjeverna Koreja saopštila je da je testirala novu raketu srednjeg dometa na čvrsto gorivo sa hipersoničnom bojevom glavom, u nastojanju da stvori moćnije oružje koje je dizajnirano da pogodi udaljene ciljeve u regionu i koje je teže otkriti, prenosi Asošijeted pres.

Sjevernokorejski državni mediji prenijeli su saopštenje dan nakon što su južnokorejska i japanska vojska detektovale lansiranje sa lokacije u blizini sjevernokorejske prestonice Pjongjanga.

Lansiranje je uslijedilo dva mjeseca nakon što je Sjeverna Koreja saopštila da je uspješno testirala motore za novu balističku raketu srednjeg dometa na čvrsto gorivo u nastojanju da unaprijedi svoju liniju naoružanja koje je usmjereno na američke vojne baze u Guamu i Japanu, navode agencije.

Zvanična sjevernokorejska centralna novinska agencija saopštila je da je lansiranje u nedelju imalo za cilj da potvrdi pouzdanost motora rakete na čvrsto gorivo i manevarske letne sposobnosti hipersonične bojeve glave.

Prema navodima saopštenja, test je bio uspješan, ali nisu saopšteni drugi detalji. Takođe nije navedeno ni da li je sjevernokorejski lider Kim Džong Un prisustvovao lansiranju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:33