/ - PHOTO BY SPECNA ARMS ON UNSPLASH
24/06/2023 u 21:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta je dobio Jevgenij Prigožin zaustavljajući plaćenike na putu za Moskvu?

U sklopu sporazuma, borci Vagnera dobijaju sigurnosne garancije. Šta je još ponuđeno Prigožinu i plaćenicima nije jasno

Pristajanjem šefa Wagnera Jevgenija Prigožina da zaustavi vojnu kolonu koja se kretala prema Moskvi on je osigurao sigurnosne garancije za svoje borce, a što je prvi objelodanio bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, prenosi Klix.ba.

Pregovori su započeli ujutro i trajali cijeli dan, te je Prigožin pristao na deeskalaciju. Lukašenkova press služba prenosi da su pregovori vođeni uz saglasnost Vladimira Putina.

-Prigožin je pristao da zaustavi marš prema Moskvi i preduzme dalje korake za deeskalaciju situacije- navodi se u saopštenju.

U sklopu sporazuma, borci Vagnera dobijaju sigurnosne garancije. Šta je još ponuđeno Prigožinu i plaćenicima nije jasno.

Objavljen je i puni sadržaj izjave Prigožina nakon što je objelodanio da će zaustaviti kolonu u kojoj je rekao da je došao momenat da se zaustavi krvoproliće.

-Htjeli su da rasformiraju vojnu kompaniju Vagner. Mi smo krenuli u marš pravde 23. juna. Za 24 sata stigli smo na 200 km od Moskve. Za ovo vrijeme nismo prolili nijednu kap krvi naših boraca. Sada je došao trenutak kada je krv mogla da se prolije. Shvatajući odgovornost (za šansu) da se ruska krv prolije na jednoj strani, okrećemo naše kolone i vraćamo se u kampove kako je planirano-rekao je Prigožin.

Rusija koristi teritoriju Bjelorusije za pokretanje napada na Ukrajinu od početka invazije, efektivno slabeći suverenitet Bjelorusije. Bilo kakvi znaci koji pokazuju da Putinov stisak na vlasti slabi, prijeti režimu u Minsku koji uveliko zavisi o Moskvi.

Ranije danas, Svitlana Tikhanovskaja, opoziciona liderka koja je izazvala Lukašenka na predsjedničkim izborima 2020., rekla je da je Vagnerova pobuna najbolja šansa da se ruska vojska izbaci iz Bjelorusije.

-Ako propustimo ovu priliku. Rusija će nam učiniti upravo ono što je uradila Ukrajini- rekla je Tikhanovskaja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:30