foto: Kolaž, tviter / - ZEMLJOTRES U SIRIJI I TURSKOJ
07/02/2023 u 23:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stanovnik Gaziantepa: Djeca se plaše da borave u zatvorenom, spavaju u autima na niskim temperaturama

Stižu nova izvještaji iz turskog grada Gaziantepa koji se nalazi blizu epicentra zemljotresa.

Jedan stanovnik kaže da su djeca previše uplašena da budu unutra i umjesto toga spavaju u autima na niskim temperaturama.

-Probudio me zvuk TV-a koji je pao na tlo. Brzo sam okupio svoje petoro djece i porodicu i napustio zgradu. Trenutno boravimo u montažnim kontenjerima u kojima se nalazi preko 20 djece i njihovih porodica koje trebaju podršku- rekao je 41-godišnji Mustafa, prenosi Sky News.

-Nemamo pristup gasu, struji i osnovnim komunalnim uslugama. Svi smo izbezumljeni. Sin moje sestrične previše se boji da bude u zatvorenim prostorima i sada želi spavati samo u autu- kazao je on.

Slična je situacija u Siriji, gdje je skoro tri miliona ljudi već raseljeno zbog 12-godišnjeg građanskog rata u zemlji.

Spasioci u Siriji traže pomoć, nedostaju im mašine za izvlačenje zatrpanih

Ketrin Ačils, direktorica komunikacija organizacije Save the Children Syria, rekla je:

-Trenutno je nevjerovatno hladno u Siriji. Iznimno smo zabrinuti da bi mnogi ljudi, uključujući djecu, još uvijek mogli biti zarobljeni pod ruševinama. Drugi su još uvijek beskućnici i snalaze se što mogu, uključujući spavanje u automobilima. Posebno smo zabrinuti zbog djece koja spavaju vani na niskim temperaturama. Pogođeni su gotovo svi koji žive u tom području- saopštila je ona.

U Gaziantepu se očekuju temperature do -5

Izuzetno hladno vrijeme otežava spasilačke napore u Turskoj i Siriji, a čelnik organizacije Save the Children upozorava da bi hladnoća mogla ubiti mnoge koji su pod ruševinama.

Na područjim pogođenim potresom biće uglavnom suvo do kraja ove sedmice, nakon što je oluja Barbara Turskoj i djelovima Bliskog istoka donijela snijažne vjetrove, jaku kišu i planinski snijeg.

Dnevne temperature biće nekoliko stepeni ispod prosjeka, a i noću će biti vrlo hladno, posebno u nastavku sedmice.

Gaziantep, u blizini epicentra potresa u Turskoj, mogao bi da dosegne najnižu temperaturu od -5 stepeni, a u ruralnim područjim, posebno na većim nadmorskim visinama, moglo bi biti još hladnije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:26