Stejt department / Shutterstock
11/12/2023 u 23:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stejt department uveo sankcije bivšem glavnom obavještajcu i državnoj tužiteljki BiH

Navodi se da je kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima Kajmaković pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist

Američki Stejt department je uveo nove sankcije bivšoj državnoj tužiteljki Bosne i Hercegovine Diani Kajmaković i bivšem prvom čovjeku Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću. Na "crnoj listi" SAD našla se i Mehmedagićeva žena Amela.

Njima je zabranje ulaz u SAD, javlja N1 u BiH.

Stejt department je javno imenovao Kajmaković kao učesnicu u značajnoj korupciji. Navodi se da je kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima Kajmaković pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist.

Takođe je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, uključujući Osmana Mehmedagića, navodi Stejt department.

Ranije je sankcije Kajmaković uvelo Ministarstvo finansija zbog odgovornosti ili saučesništva u korupciji ili podrivanja demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Stejt department takođe je proglasio Mehmedagića umiješanim u značajnu korupciju.

„Mehmedagić je sarađivao sa kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj da bi se obogatio. Ove akcije obuhvataju i njegovu suprugu Amelu Mehmedagić Šehović”, navedeno je.

Ranije je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije Mehmedagiću, koga optužuje za saučesništvo u korupciji, direktnu ili indirektnu umiješanost u korupciju, pronevjeru javne imovine, eksproprijaciju privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe ili podmićivanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:06