Јens Stoltenberg / - FOTO: EPA
30/12/2022 u 12:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg pozvao članice NATO-a da isporuče više oružja Ukrajini

On je kazao da je možda još važnije da Ukrajina dobije dovoljno municije za postojeće sisteme naoružanja, dodajući da je potreba za municijom i rezervnim djelovima “ogromna”

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je zemlje članice Saveza da isporuče više oružja Ukrajini.

- Pozivam saveznike da učine više. U našem bezbjednosnom interesu je da osiguramo da Ukrajina pobijedi i da (Vladimir) Putin ne pobijedi, rekao je Stoltenberg u intervjuu za njemačku novinsku agenciju DPA, prenosi Mina.

On je kazao da je možda još važnije da Ukrajina dobije dovoljno municije za postojeće sisteme naoružanja, dodajući da je potreba za municijom i rezervnim djelovima “ogromna”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je prošle sedmice, u obraćanju grupi zapadnih čelnika, zatražio širok spektar oružja i sistema protivvazdušne odbrane kako bi pomogli naporima u suprotstavljanju ruskoj invaziji, prenosi Al džazira Balkans.

Sjedinjene Američke Države su, takođe, prošle sedmice najavile skoro dvije milijarde dolara dodatne vojne pomoći, uključujući sistem protivvazdušne odbrane Patriot, koji nudi zaštitu od aviona, krstarećih i balističkih raketa.

Stoltenberg je rekao da je vojna podrška Ukrajini najbrži put do mira.

- Znamo da se većina ratova završava za pregovaračkim stolom, vjerovatno i ovaj, ali znamo da ono što Ukrajina može postići u tim pregovorima zavisi od vojne situacije, naveo je Stoltenberg.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 15:32